Acum mai bine de un deceniu, in anul 1895, renumitul fizician si matematician Franz Ernst Neumann isi gasea sfarsitul, la varsta de 96 ani, lasand in urma sa descoperiri epocale in domeniile in care acesta a activat.

Neumann s-a nascut in anul 1798, in apropierea orasului Berlin, actuala capitala a Germaniei, dintr-o familie instarita financiar, dar din care avea sa lipseasca unul dintre parinti.

De educatia viitorului fizician avea sa se ocupe tatal acestuia, Neumann ajungand sa isi cunoasca mama abia la varsta de zece ani.

Tanarul Neumann isi incepe studiile in orasul natal si ajunge sa dezvolte un interes crescut pentru matematica.

O prima decizie radicala a fost aceea de a renunta la studii si de a se inrola in regimentul Prusiei, pentru a lupta in razboiul dus de Prusia cu Imperiul Francez, condus de Napoleon.

Avea doar 16 ani atunci cand a renuntat la studii, plecand din familie direct pe frontul de razboi.

Ultima batalie la care ia parte este cea din Ligny, in urma careia este transportat la un spital din Dusseldorf, prezentand rani profunde.

Dupa externare, acesta se intoarce acasa si afla despre problemele financiare ale tatalui sau, un incendiu ducand la pierderea tuturor economiilor familiei.

Cu toate acestea, fara un ajutor financiar, Neumann se intoarce la studii, iar in anul 1817, la varsta de 19 ani este admis la Universitatea din Berlin, insa nu pentru a-si urma visurile, ci pentru a-i face pe plac tatalui sau, alegand teologia in detrimentul stiintelor.

Un an mai tarziu, ia decizia de a renunta la studiile de teologie si se muta la Jena, acolo unde avea sa urmeze minerologia. In 1822 obtine diploma de licenta, iar in 1825 obtine doctoratul in minerologie.

In 1830 se casatoreste pentru prima oara, prima sa sotie daruindu-i acestuia patru copii; desi traiesc impreuna doar opt ani, aceasta isi gaseste sfarsitul in anul 1838.

La cinci ani de la decesul acesteia, Neumann se casatoreste din nou, cu o verisoara de gradul intai a fostei sale sotii.

Timp de mai bine de 50 ani, Neumann este profesor la Universitatea din Konigsberg, acolo unde avea sa inceapa si cercetarile sale in domeniul matematicii si al fizicii.

In 1833 tine un seminar de matematica-fizica, cu urmari neasteptate. Unul dintre studentii sai, Gustav Kirchhoff, avea sa ofere o exceptionala lucrare in urma careia au luat nastere legile lui Kirchhoff.

Contributiile lui Neumann sunt unele remarcabile, in special in domeniul fizicii.

Acesta formuleaza in anul 1831 legea caldurii molare a unei substante compuse, dar si legea Faraday-Neumann, in urma studierii legii inductiei electromagnetice.

Neumann a elaborat, de asemenea si teoriile refractiei, dublei refractii, reflexiei si a polarizarii.

Sursa foto


Citeste si alte articole din categoria Atunci, acum
○ Prima ceremonie de decernare a premiilor Oscar – 16 mai 1929