Cunoscuta si sub numele de Ziua Internationala a castilor albastre, pentru a se evidentia importanta celor mai bine de 100.000 de oameni care lucreaza in prezent pentru ONU, si pentru a-i sarbatorii totodata, Ziua Internationala a fortelor ONU de mentinere a pacii exista oficial de exact 15 ani.

In mesajul sau din acest an, secretarul general ONU, Antonio Guterres, transmite aprecierile sale tuturor celor ce fac posibile misiunile de pace ale organizatiei si trage un semnal de alarma asupra unui posibil razboi mondial, explicand cum tocmai implicarea membrilor organizatiei stopeaza aceste posibilitati.

Au trecut mai putin de 48 de ore de la ultimul atentat terorist, soldat cu mai bine de 30 raniti, petrecut in Egipt. Un alt atentat, comis de aceasi grupare a existat cu doar 24 de ore inaintea celui din Egipt.

De data aceasta, intr-un oras european, la mai putin de 400 de km de Londra. In total, in cele doua atentate au existat aproape 100 victime.

Organizatia terorista vinovata de cele doua intamplari de saptamana trecuta a luat nastere in anul 2013, si in doar 4 ani a preluat puterea in multe orase din Irak, Siria ori Lebanon, continuand sa faca victime, zi de zi.

Victime ale unor atentate despre care nu se vorbeste la televizor, dar care exista.

Tema din acest an a Organizatiei Natiunilor Unite nu este investirea in distrugerea terorismului. Nu este nici macar concilierea cu aceste grupari teroriste, daca se poate lua in calcul asa ceva.

Tema stabilita pentru anul acesta, este de o simplitate iesita din comun, “Investirea in pace in intreaga lume”. O sintagma auzita mai degraba la concursuri de frumusete, ori in concilieri impuse.

In ce consta asta?

Irak, Lebanon, Egipt ori Marea Britanie sunt membre ONU inca din anul 1945, fiind printre primele state care au facut parte din Organizatia Natiunilor Unite.

In aceste conditii, ce intelegem prin “intreaga lume”, daca tocmai partile parte din ONU sunt conduse de grupari teroriste, iar impunerea pacii nu este prioritara, ori nu este posibila, in aceste state?

Eradicarea terorismului ar fi trebuit sa se faca inca de la aparitia sa.

Stabilirea pacii, pe teritoriile ce fac parte din ONU ar fi trebuit sa se faca inca de la primele incercari ale gruparilor teroriste de a prelua puterea.

Siria este unul dintre singurele state conduse de grupari teroriste si care nu face parte din ONU.

Daca “intreaga lume” inseamna Siria, atunci Organizatia Natiunilor Unite isi anunta intr-adevar declinul.

Sursa foto


Citeste si alte articole din categoria “Atunci, acum”
○ Ziua Copiilor Disparuti – 25 mai