Agresiunile, fie că sunt verbale sau fizice, au început să se manifeste tot mai des în instituțiile de învățământ, acest fenomen luând o foarte mare amploare în ultimul deceniu. Puterea de convingere a cuvântului a început să nu mai primeze, iar tot mai mulți tineri ajung să fie jigniți, sau poate chiar loviți de către colegii lor de clasă. Adesea, aceste cazuri nu ies la iveală, foarte puțini dintre cei agresați ajungând să vorbească deschis despre problemele lor.

Conform datelor oferite de UNICEF, peste jumătate dintre elevii de liceu au asistat la acte de violență fizică asupra colegilor. În foarte puține cazuri martorii au intervenit, deşi același sondaj scoate la iveală faptul că 80% dintre corespondenți consideră că intervenția martorilor ar stopa agresiunea. Un elev din trei a fost agresat fizic, iar trei din zece copii au fost excluși din grupul de colegi. Multe dintre agresiunile din şcoală continuă şi pe internet sau pe stradă.

Agresiunile în şcoală, o adevărată problemă socială, mult agravată în ultimul deceniu

Cauzele pentru care tinerii ajung să fie agresați sunt multiple: de la o situație materială precară şi până la o religie sau etnie diferită. Tocmai pentru a stopa agresiunile în şcoală, din anul 1964 a fost fondată Ziua Internațională a Nonviolenței şi Păcii. În fiecare an, în multe țări europene, la data de 30 ianuarie se sărbătorește Ziua internațională pentru nonviolență în școală. Scopul acestei zile este acela de a promova nonviolența şi de a educa tinerii să fie solidari şi să îi trateze pe cei din jurul lor cu respect.

În aceeaşi zi, în urmă cu 70 de ani, se stingea din viața Mahatma Gandhi, primul promotor al mișcărilor de revoltă ce nu implică violența. Tocmai din acest motiv, ziua de 30 ianuarie a fost aleasă de către organizațiile non-guvernamentale ca data la care să fie promovat conceptul non-violenței. Mesajul acestei zile trebuie să dăinuie pe tot parcursul anului şi să se manifeste zilnic, în toate instituțiile de învățământ de pe glob.

La începutul acestui an, editura Afluent, împreună cu compania autohtonă Bitdefender, au militat pentru stoparea agresiunilor în mediul virtual. Campania continuă, iar oricine se poate implica în sprijinirea proiectului. Pentru mai multe detalii despre campanie, accesați această pagină.

Sursă foto: listdose.co


Citește și alte articole asemănătoare
Abuzul emoțional din copilărie şi efectele sale asupra vieții de adult