În luna mai a anului 1930, la aproximativ șase ani de la folosirea în premieră, pe oameni, a vaccinului B.C.G împotriva tuberculozei, o veste cumplită vine din Lübeck, Germania. În urma vaccinării, un grup de 252 de copii se îmbolnăvesc, 71 dintre aceştia pierzându-şi viața. Pentru Albert Calmette începea coșmarul. Creator al vaccinului, medicul francez, pe atunci în vârstă de 67 de ani, era unul dintre cei mai mari savanți ai secolului, astfel că orice eroare a constatărilor şi studiilor sale era improbabilă.

Șocat, Calmette cere să se desfășoare investigații pentru a se dovedi că eroarea nu îi aparține, dar şi pentru a-şi elibera conștiința de gândul că vaccinul produs de el a condus la moartea acelor copii. În Germania, dezbateri tendențioase încep, savantul francez fiind considerat principalul vinovat al morților copiilor germani.

Calomniile şi injuriile continuă, iar părinții unora dintre copii sunt convinși de guvernul german să-i ceară despăgubiri imense lui Calmette. La doi ani distanță, în 1932, sosește şi concluzia finală, în urma a 76 de ședințe de judecată.

Experți ai guvernului german ajung la concluzia că principala vină pentru moartea copiilor revine laboratorului din Lübeck, locul unde s-a preparat vaccinul. Tribunalul din Lübeck avea să conchidă: tragedia a fost provocată de poluarea tulpinii în laboratoarele din Lübeck, fie s-a produs o confuzie între tulpina primită de la Institutul Pasteur şi o tulpină din laboratorul Lübeck.

Deşi coșmarul ajunsese la final, savantul francez era la capătul puterilor. Măcinat de durere, văzându-se atacat din toate direcțiile, la doar un an de la sentința finală, în 1933 Albert Calmette se stinge din viață.

Sursă imagine principală: ilmusiana.com


Citește și alte articole despre medicină
○ Grupele sanguine: descoperirea secolului trecut în medicina modernă