Binecunoscut pentru teoria relativitatii, natura cuantica a luminii si pentru Premiul Nobel obtinut in anul 1921 in urma descoperirilor din fizica, Albert Einstein a fost, fara indoiala, un om de stiinta exceptional.

Orice intrebare trebuia sa aiba un raspuns plauzibil, iar Einstein avea sa il gaseasca.

Introvertit si foarte tacut, Einstein intampina dificultati atunci cand era nevoit sa vorbeasca, abia dupa varsta de 9 ani reusind sa se exprime corect.

Incepe sa cante la pian de la varsta de 6 ani, la insistentele mamei sale, ea insasi fiind o pianista desavarsita, insuflandu-i acestuia pasiunea sa.

In primii ani nu dezvolta insa o pasiune pentru muzica, abia de la varsta de 13 ani devenind atras de vioara, instrument la care avea sa cante pana la sfarsitul vietii sale.

La varsta de 16 ani sustine admiterea la Universitatea Federala Politehnica din Zurich, asta desi nu terminase inca studiile liceale. Nu reuseste sa promoveze decat la probele de fizica si matematica, rezultatele sale la celelalte materii fiind insuficiente pentru a putea fi declarat admis.

Friedrich Weber, profesor de fizica in cadrul facultatii, impresionat de rezultatele obtinute de Einstein la cele doua probe, il invita pe acesta la cursurile sale.

Einstein refuza propunerea profesorului si alege sa se inscrie la un liceu din Aarau, unde isi completeaza studiile liceale.

In anul urmator sustine din nou examenul de admitere la Politehnica, de aceasta data reusind sa il promoveze. Metodele de predare ale profesorilor nu erau deloc pe placul lui Einstein, in dese randuri acesta alegand sa lipseasca de la cursuri.

Chiar si atunci cand era prezent la cursuri, interesul acestuia era unul destul de mic, invatand in continuare pe cont propriu.

In 1896 renunta la cetatenia germana pentru a evita inrolarea in armata, fiind apatrid* timp de 5 ani, pana la obtinerea cetateniei elvetiene.

→ Iti recomandam sa citesti si acest articol: Pavlov – Nobel 1904

O cunoaste pe Mileva Maric, prima sa sotie, chiar la cursurile de fizica de la Universitate, aceasta fiind singura cu o lucrare de admitere mai buna decat el.

Cei doi se casatoresc in anul 1903, la un an de la decesul tatalui acestuia.

Einstein si Mileva vor avea impreuna trei copii, primul dintre acestia, o fetita, fiind data spre adoptie. Mileva se desparte de Einstein dupa 12 ani, parintii acestuia fiind impotriva relatiei celor doi, orice incercare a lui Einstein de a schimba parerea lor fiind in zadar.

Mileva se intoarce la Zurich alaturi de cei doi copii. Abia in anul 1919 cei doi aveau sa divorteze.

La scurt timp de la divort, copilul cel mic al acestora, Eduard, este depistat cu schizofrenie. Mileva se vede fortata sa angajeze chiar si garda de corp pentru a se putea proteja de atacurile violente ale fiului sau cel mic.

Einstein se casatoreste cu verisoara sa in acelasi an in care divorteaza de prima sa sotie. In anul 1933 cei doi emigreaza in New Jersey, SUA, locul unde Einstein avea sa ramana pentru tot restul vietii.

In 1955, in urma unui atac de cord, Einstein se stinge din viata la centrul medical al Universitatii din Princeton. Tot acolo, se pare ca fara un acord din partea familiei fizicanului, patologul ii extirpa acestuia creierul si il conserva pentru viitoare analize.

Trebuie mentionat faptul ca exista si anumite publicatii care sustin contrariul, conform caruia fiul mai mare al savantului, Hans Albert i-a dat permisiunea doctorului Thomas Harvey pentru a face acest lucru.

*apatrid – persoana care nu este considerata cetatean al nici unui stat.


Citeste si alte articole despre persoane importante din istorie
○ Mary Anning si Era Jurassic
○ George Constantinescu, somitate a ingineriei
○ Ibn al-Nafis, un nume care pentru multi nu spune absolut nimic