În urma tragerii la sorți a grupelor pentru Cupa Mondială din 2018, competiție ce va începe în luna iunie a anului viitor, Rusia, gazda turneului, a fost repartizată în Grupa A, alături de Arabia Saudită, Egipt şi Uruguay. Rusia-Arabia Saudită va fi meciul de deschidere al CM din 2018 şi se va desfășura pe stadionul Luzhniki din Moscova, la data de 14 iunie.

Rusia

Principalul atuu al grupării conduse de Stanislav Cherchesov va fi, în mod cert, publicul. Organizatori ai turneului final, rușii vor fi susținuți frenetic din tribune, iar acest lucru poate pune o presiune suplimentară pe adversare. Avem exemplul Africii de Sud, formație care deşi nu a trecut de grupe a reuşit să învingă Franța şi să remizeze cu Mexic, în anul 2010, la ediția mondialului organizat în Africa de Sud.

De asemenea, la ediția din 2002, atunci când Cupa Mondială a fost organizată în Japonia şi Coreea de Sud, ambele formații gazdă au reuşit să își câştige grupa din care au făcut parte. Mai mult decât atât, coreeni au reuşit să ajungă să joace finala mică a turneului, după ce au trecut în optimi de Italia şi în sferturi de Spania.

De această dată însă, Rusia pare una dintre favoritele la ocuparea uneia dintre primele două poziții, care ar asigura prezența în următoarea fază a competiției. Rusia a fost singura selecționată care nu a fost nevoită să evolueze în campania preliminară pentru calificare, prezența gazdei la Cupa Mondială fiind asigurată. Rusia a disputat câteva amicale, în timp ce selecționatele celelalte au evoluat în preliminarii. Dintre aceste amicale amintim victoria cu 4-2 obținută în fața Coreei de Sud şi remiza, 3-3, în companiei penultimei campioane europene, Spania.

Cei mai importanți jucători ai rușilor sunt Dzagoev, Mário Fernandes şi Igor Akinfeev, cei trei jucători ai vicecampioanei din Rusia, CSKA Moscova, dar şi Igor Smolov, atacantul celor de la Krasnodar, aflat într-o formă foarte bună, marcator a 10 goluri în 12 meciuri pentru formația sa de club, în acest debut de sezon.

Arabia Saudită

Formația considerată de către pariori candidată sigură la ocuparea ultimei poziții din grupă, Arabia Saudită nu va avea parte de presiunea formației favorită, în niciuna dintre confruntările din grupă, astfel că o surpriză devine posibilă. Arabia Saudită a reuşit să se califice la Cupa Mondială în urma unei campanii preliminare aproape perfectă, în special pe propria arenă, acolo unde au bifat 4 victorii şi un rezultat de egalitate.

Deşi a încheiat grupa din preliminarii la egalitate cu Australia, saudiții au fost cei care au obținut calificarea directă, în detrimentul Australiei, formație obligată să dispute tururi suplimentare. Marcator a cinci goluri în campania preliminară, patru dintre acestea din penalty, Nawaf Al Abid, jucătorul celor de la Al Hilal, este principalul atuu al grupării conduse de spaniolul Antonio Pizzi.

Egipt

Contracandidata Rusiei la poziția secundă în grupa A, naționala Egiptului a reuşit să se califice la Cupa Mondială după o campanie preliminară aproape perfectă. Componentă a grupei E în preliminariile din regiunea africană, naționala Egiptului nu şi-a pus niciodată problema pierderii fotoliului de lider al grupei din care au mai făcut parte Uganda, Ghana şi Congo, asta deşi după etapa a treia Uganda se instala pe prima poziție. Héctor Raúl Cúper este selecționerul Egiptului, un argentinian în vârstă de 62 de ani, foarte cunoscut pentru performanțele sale excepționale reușite în perioada 1998-2003.

Finalist de două ori al Cupei Campionilor Europeni, pe când antrena Valencia, formație la care evolua şi românul Adrian Ilie, Cúper a reuşit să câştige două Supercupe şi o Cupă ale Spaniei. După doi ani la cârma Egiptului, Cúper primește acum șansa revenirii pe prima scenă a fotbalului mondial, după mai bine de un deceniu de un ultima sa mare performanță. În mod cert, cel mai important jucător al egiptenilor este Mohamed Salah, fotbalistul celor de la Liverpool, cotat la 40 de milioane de euro.

Aflat într-o formă de excepție în acest final de an, golgheter la echipa de club, dar şi la formația națională, Salah poate fi considerat cheia jocului egiptenilor, iar prestațiile sale la acest turneu trebuie urmărite, existând posibilitatea ca acesta să prindă un transfer în Spania.

Uruguay

Favorita grupei, deşi nu a strălucit în ultimele partide, Uruguay are de partea sa experiența şi calitatea individuală a jucătorilor. Cu Cavani în vârf de formă la echipa sa de club, dar şi la formația națională, ajutat de Luis Suárez pe fază ofensivă, cu un cuplu de fundaşi centrali stabili şi care evoluează împreună pentru Atletico Madrid, Diego Godin şi Jose Giménez, Uruguay pare obligată să se califice de pe prima poziție.

Trebuie precizat şi faptul că Óscar Tabárez este la cârma selecționatei Uruguay din anul 2006, iar unitatea pe care acesta a reuşit să o stabilească aducându-i şi rezultatele scontate. Uruguay a reuşit să ajungă în finala mică a Campionatului Mondial din 2010, pentru ca un an mai târziu să câştige Cupa America, după o pauză de 16 ani.

Sursă imagine principală: sports.yahoo.com