Deşi pare una dintre cele mai dezechilibrate grupe, fiind de aşteptat o calificare a țărilor iberice, Grupa B poate furniza surpriza acestui turneu. Datorită faptului că Portugalia întâlnește Spania în prima etapă, iar în cea de-a doua etapă întâlnește statul Maroc, două rezultate nefavorabile o pot scoate pe campioana europeană din calculele calificării.

Pentru ca acest lucru să se producă, este necesar ca Maroc să învingă în prima etapă Iranul, pentru ca apoi să învingă sau să remizeze cu Spania, în ultima etapă. Trebuie luat în calcul şi jocul rezultatelor, existând probabilitatea ca după primele două etape Spania să fie sigură de calificare, astfel că în ultima etapa şi-ar putea odihni titularii.

Portugalia

Campioana europeană a avut parte de o tragere nu tocmai favorabilă, asta deşi două din cele trei adversare ar părea pradă ușoară. Deşi a fost repartizată alături de Iran şi Maroc, tocmai acest fapt îngreunează mult situația ibericilor. Pentru portughezi ar fi fost de preferat ca formația extrasă din urna europenelor să fie adversarul ceva mai accesibil, iar din zona Asia-Africa să fie repartizat un adversar mai dificil.

Necunoscând foarte multe despre adversarele sale din afara Europei, formației conduse de Fernando Santos i-ar fi trebuit toate cele trei puncte puse în joc cu adversarele pe care obișnuiau să le întâlnească. În acest caz pare destul de greu de crezut că Portugalia va reuși să se impună în fața Spaniei. Începând grupa chiar cu acest duel, un rezultat nefavorabil va schimba mult starea de spirit şi este probabil să schimbe planurile tactice.

Cristiano Ronaldo, Cupa Mondiala Rusia.
Sursă foto: theworldgame.sbs.com.au

Cei mai importanți jucători din garnitura Portugaliei sunt Cristiano Ronaldo, fotbalistul celor de la Real Madrid, Balonul de Aur din acest sezon, Bernardo Silva, în prezent la Manchester City, formația aflată în cel mai bun moment al său din ultimele trei sezoane, dar şi João Mário sau André Silva, proveniți de la Inter, respectiv AC Milan. Renato Sanchez, tânărul mijlocaș ofensiv care impresiona la Campionatul European şi care a prins un transfer la Bayern Munchen la doar câteva zile de la câștigarea trofeului, a ajuns pe făraș la Swansea City, formație care se luptă pentru evitarea retrogradării din Premier League.

Spania

Favorită la câștigarea Cupei Mondiale, Spania va debuta la acest turneu în fața formației pe care a învins-o de două ori în ultimele trei meciuri oficiale. Spania a reuşit să se califice la Cupa Mondială după o campanie preliminară impecabilă, cu nouă victorii şi un rezultat de egalitate în zece meciuri. Doar trei goluri a primit Spania în cele zece meciuri dispute din grupele preliminare, având, alături de Anglia, cea mai bună defensivă dintre echipele din preliminarii.

Trebuie spus şi faptul că Spania a avut al treilea atac al preliminariilor, după Germania şi Belgia, cu 36 goluri marcate, o medie de 3.6 goluri pe meci. E greu de spus cine este cel mai periculos jucător al selecționatei care reușea în 2010 să câştige în premieră Cupa Mondială. Isco, mijlocașul celor de la Real Madrid, marcator a două dintre cele trei goluri în returul cu Italia din grupele preliminare, alături de David Silva şi Álvaro Morata sunt principalele atu-uri ale spaniolilor.

Maroc

Mă aștept ca Maroc să fie surpriza plăcută a acestui turneu final, aceştia fiind, în opinia mea, singura selecționată din zona africană care poate trece de faza grupelor, asta deşi a fost repartizată alături de Spania şi Portugalia. Maroc nu va avea nimic de pierdut şi are şi șansa de a debuta împotriva formației văzută ca fiind favorită să ocupe ultima poziție, Iran. În condițiile unei victorii, care este destul de probabilă, Maroc va avea un moral excelent pentru partida în fața Portugaliei.

Luând în calcul victorii ale Marocului şi Spaniei în prima etapă, iar mai apoi o remiză între Maroc şi Portugalia şi o victorie a Spaniei în fața Iranului, situația în grupă ar fi una interesantă. Cu Spania lider (6 puncte), Maroc pe locul secund (4 puncte) şi Portugalia pe trei (1 punct), liderul ar putea remiza cu Maroc, pentru ca ambele să se califice şi pentru ca Portugalia să fie eliminată prematur.

Nationala Marocului la Mondialul din 2018.
Sursă foto: moroccoworldnews.com

Este mult până departe, însă este clar faptul că Maroc este avantajată de programare. Cei mai bine cotați jucători ai africanilor sunt: căpitanul Medhi Benatia, fundașul central al celor de la Juventus, Hakim Ziyech, mijlocașul ofensiv al lui Ajax şi Sofiane Boufal, jucătorul celor de la Southampton. Younes Belhanda, Nabil Dirar şi Nordin Amrabat sunt alte trei nume importante din lotul Marocului, jucători cu calități tehnice excepționale.

Iran

Aparent, Iran pare selecționata care va ocupa ultima poziție din această grupă, însă calculele de pe hârtie pot fi contrazise. Deşi nu au în componența lotului niciun jucător care să coste mai mult de zece milioane de euro, Iran poate să surprindă printr-o dăruire exemplară, aşa cum Costa Rica reușea la mondialul trecut. Iran a reuşit să se califice la Cupa Mondială după ce a încheiat grupa de calificare preliminară pe prima poziție. Cu șase victorii şi patru rezultate de egalitate în cele zece partide din preliminarii, Iran a impresionat printr-un joc defensiv de excepție.

Doar două goluri a primit Iran în cele zece partide, marcând însă destul de puțin, de doar zece ori. Sardar Azmoun, jucătorul celor de la Rubin Kazan este cel mai bine cotat al asiaticilor. Dacă luăm în calcul faptul că turneul se va desfășura în Rusia şi că Azmoun evoluează de cinci sezoane în Rusia, acesta are un avantaj în fața adversarilor săi, jucând oarecum acasă.

Sursă imagine principală: performgroup.com


Citește și alte articole asemănătoare
○ Analiza grupelor Cupei Mondiale din 2018 (Grupa A – Rusia, Arabia Saudită, Egipt, Uruguay)