Franța

Franța, finalista Campionatului European de anul trecut şi totodată gazda acelui turneu final, se poate declara mulțumită în urma tragerii la sorți a grupelor de la Campionatul Mondial din 2018. Componentă a grupei C, alături de Australia, Peru şi Danemarca, în mod cert Franța pleacă cu prima șansă la calificarea în optimile competiției. Câștigătoare a Cupei Mondiale la ediția din 1998, Franța va căuta să repete acea performanță, la 20 de ani distanță.

Lotul de jucători pe care îl are la dispoziție Didier Deschamps este de departe unul dintre cele mai puternice din cadrul turneului. Avantajul Franței poate fi constituit de dorința de afirmare a jucătorilor, vârsta medie a lotului fiind mai mică decât în cazul multor alte echipe. Kylian Mbappé şi Anthony Martial sunt tinerii de la care se așteaptă sclipirea, cei doi întârziind să impresioneze la echipa națională, asta deşi la echipele lor de club evoluează bine în mod constant.

Antoine Griezmann, Kingsley Coman, Alexandre Lacazette sau Nabil Fekir sunt celelalte variante pe fază ofensivă, toți dintre aceştia putând evolua lejer în aproape orice selecționată de la acest turneu final.

Australia

Poate una dintre cele mai slabe formații de la Cupa Mondială, este văzută de bookmakeri favorită să ocupe una din ultimele două poziții în această grupă. Lotul ceva mai slab valoric, sub cotația de piață a două dintre celelalte formații din această grupă, dar şi lipsa unui coordonator de joc fac din Australia o formație mediocră, dar care poate oferi surpriza turneului, în lipsa unei presiuni.

Deşi încă este prezent la selecționata Australiei, Tim Cahill a ajuns la o vârstă mult prea înaintată (38 ani), fiind destul de greu de crezut că acesta va putea realiza lucruri mărețe de unul singur. Cel mai bine cotat fotbalist al Australiei este mijlocașul central Aaron Mooy, în prezent la Huddersfield, un nume care nu spune foarte multe, nici măcar celor mai împătimiți urmăritori ai Premier League. Doar patru jucători din lotul actual au sub 25 de ani, cel mai tânăr fotbalist fiind fundașul stânga al celor de la Rosenborg, Alex Gersbach, născut în 1997.

Peru

Formația care reușea să remizeze în două rânduri în fața Australiei, în campania preliminară de calificare din zona Americii de Sud, a reuşit să obțină locul de baraj chiar în ultima etapă a calificărilor, lăsând acasă Chile. După o serie foarte bună, cu 12 puncte câștigate în ultimele șase meciuri, Peru a obținut ceea ce şi-a dorit, un loc de baraj pentru calificare. Deşi puteau spera la mai mult, rezultatul de egalitate din ultima etapă, în fața Columbiei, i-a obligat să evolueze două meciuri suplimentare în baraj.

Reprezentanta Oceaniei, Noua Zeelandă, urma să fie adversarul peruanilor, astfel că teama pierderii Mondialului s-a disipat rapid. În urma celor două manșe, Peru a obținut calificarea, grație victoriei cu 2-0 de pe propria arenă. Alb-roșii sunt la a cincea prezență la un turneu final de Campionat Mondial. Deşi a avut la dispoziție doar șase jucători care valorează peste un milion de lire, Ricardo Gareca, antrenorul selecționatei Peru, reuşeşte să mențină un nivel foarte bun al fotbalului.

Ofensiva a fost principalul atu al formației sale, cu cele 27 de goluri marcate în campania preliminare Peru a având al treilea atac al grupei, după Brazilia şi Uruguay. Edison Flores, jucătorul lui Aalborg, împreună cu Paolo Guerrero, în prezent la Flamengo, au fost principalii marcatori ai peruanilor în campania preliminară, cu cinci goluri marcate fiecare.

Danemarca

De două ori egala României în campania preliminară, Danemarca a reuşit să se califice la Cupa Mondială după ce a câștigat barajul cu Irlanda de Nord, cu scorul general de 5 la 1. Deşi a încheiat grupa preliminară doar pe poziția secundă, venind în spatele Poloniei, selecționata Danemarcei a reuşit să impresioneze în meciul disputat pe propria arenă în fața câștigătoarei grupei, câștigând acel meci cu un categoric 4 la 0.

Înfrângerea neașteptată din etapa a treia, de pe propria arenă, în fața Muntenegrului, la care se adaugă cele două rezultate de egalitate în compania României, au dus Danemarca pe poziția secundă, la barajul cu Irlanda de Nord. În urma tragerii la sorți a grupelor, s-a stabilit şi programul celor trei etape. Derby-ul grupei, Franța-Danemarca va avea loc în ultima etapă, ceea ce înseamnă că acel meci poate decide câștigătoarea grupei, dacă se vor adeveri calculele preliminare.

Age Hareide, antrenorul Danemarcei, instalat imediat după înfrângerea cu Muntenegru, este neînvins în cele nouă partide pe care echipa le-a disputat cu el selecționer. Christian Eriksen, fotbalistul celor de la Tottenham, cotat în prezent la 50 de milioane de euro, este cel mai important jucător din garnitura danezilor.

Sursă imagine principală: irishtimes.com


Citește și alte articole asemănătoare
○ Analiza grupelor Cupei Mondiale din 2018 (Grupa A – Rusia, Arabia Saudită, Egipt, Uruguay)
○ Analiza formațiilor componente a grupei B de la Campionatul Mondial din 2018