“Grupa morții”, aşa cum a fost supranumită grupa D, va oferi multe partide ce se anunță încă de pe acum foarte echilibrate, în ciuda diferențelor de valoare ale loturilor. Argentina, Islanda, Croația şi Nigeria se vor bate la primele două poziții, ce asigură prezența în sferturile de finală.

Argentina

Deşi pare favorită să câştige grupa, Argentina nu are amintiri tocmai plăcute în compania formațiilor pe care urmează să le întâlnească. Nigeria, selecționata împotriva căreia Argentina a evoluat şi la ultimele două Cupe Mondiale, i-a învins pe aceştia în ultimul amical dintre cele două, chiar în Argentina, cu un neverosimil 4-2. De asemenea, nici Croația nu pare un adversar ușor, dacă aruncăm o privire peste lotul de jucători. Argentina a reuşit să se califice la acest turneu final al Cupei Mondiale în urma victorii obținute în ultima etapă din preliminarii, pe terenul Ecuadorului, scor 3-1.

Deşi a fost condusă încă din primul minut al acelui meci, grație unei partide excepționale făcute de starul Lionel Messi, marcator a tuturor golurilor pumelor, Argentina a întors scorul şi s-a calificat. Cu toate acestea, stilul abordat de Jorge Sampaoli, ce nu se bazează pe păstrarea posesiei, ci mai degrabă pe fructificarea perioadelor de dominație, nu este tocmai pe placul jucătorilor importanți. Argentina este a cincea favorită la casele de pariuri la câștigarea Campionatului Mondial din 2018. De asemenea, Lionel Messi este favoritul principal la titlul de golgheter al acestui turneu final.

Croația

Un detriment ofensiv absolut excepțional, o apărare ce poate întâmpina probleme într-o confruntare cu oricare dintre adversarele din această grupă. Într-o singură propoziție, cam asta s-ar putea spune despre selecționata Croația. Deşi jucători excepționali, precum Luka Modrić, Ivan Rakitić, Ivan Perišić sau Mario Mandžukić evoluează împreună, acest lucru nu garantează succesul imediat. Cu toate că s-a calificat la Cupa Mondială, Croația nu a excelat în meciurile de calificare, terminând grupa de calificare pe poziția secundă, fiind obligată să evolueze la baraj.

Luka Modric echipa nationala a Croatiei.
Sursă foto: thenational.ae

Spre norocul croaților, adversara din duel a fost Grecia, poate unul dintre cei mai modești adversari pe care i-ar fi putut întâlni. Calificarea a fost jucată încă din prima manșă, Croația impunându-se cu 4-1 în meciul tur, pe propria arenă. Meciul retur s-a încheiat nedecis, scor 0-0. Croația se va reîntâlni în grupele de la Mondial cu Islanda, selecționata care a câștigat grupa de calificare din care şi Croația a făcut parte. Cele două selecționate şi-au împărțit victoriile, în cele două partide disputate în campania preliminară.

Islanda

Prezentă pentru prima oară la un turneu final de Campionat European anul trecut, Islanda debutează în 2018 şi la turneul final al Campionatului Mondial. Sfert-finalistă la CE din 2016, Islanda va încerca să reediteze acea performanță, însă de această dată în condiții ceva mai dificile. Văzută de book-makeri cu a treia șansă la accederea în următoarea fază a competiției, pe picior de egalitate cu Nigeria, ultima favorită, Islanda are nevoie de mult mai mult decât devotamentul cu care ne-a obișnuit.

Nationala Islandei la Euro 2016.
Sursă foto: sky-sports.com

Proprii fani vor lipsi de această dată, iar Islanda nu pare să se descurce foarte bine fără aportul acestora. Victorioasă în toate confruntările de pe propria arena, în campania preliminară, Islanda a pierdut în Finlanda şi Croația, remizând totodată în Ucraina. Cel mai important jucător al islandezilor este coordonatorul de joc Gylfi Sigurdsson, fotbalist care evoluează în prezent la Everton şi valorează aproape cât toți ceilalți islandezi la un loc.

Nigeria

Nigeria este singura selecționată din zona Africii care a reuşit să se califice la ultimele două turnee de Campionat Mondial, cele din 2014 şi 2018. În lotul Nigeriei de la această Cupă Mondială se regăsesc tineri care nu au făcut parte din lotul Nigeriei la ediția din 2014. Kelechi Iheanacho, Wilfred Ndidi şi Alex Iwobi sunt trei dintre cei mai importanți jucătorii ai Nigeriei, care deşi au sub 22 de ani valorează împreună aproape 40 de milioane de euro.

Selecționata de tineret a Nigeriei, pentru care în perioada 2014-2015 evoluau jucători care acum sunt la reprezentativa mare, a reuşit să câştige Cupa Africii pe Națiuni în 2015.

Sursă imagine principală: brila.net


Citește și alte articole despre Cupa Mondială
○ Analiza echipelor din Grupa C de la Campionatul Mondial din 2018