La doar doi ani de la revoluţie, pe 15 august 1992, în ziua de Sf. Maria, Anda Călugăreanu s-a stins din viaţă, vestea decesului celebrei actriţe și interprete de muzică folk șocând pe absolut toată lumea. La doar 45 de ani, Anda a fost răpusă de o boală necruţătoare, descoperită într-un stadiu mult prea avansat.

Calvarul Andei începea în luna aprilie a anului 1992. Revenită în ţară, după un turneu în Israel, Anda începuse să acuze dureri toracice, starea sa generală alterându-se de pe o zi pe alta.

După câteva zile în care a fost tratată la domiciliu, Anda ajunge la spitalul Elias, acolo unde i se va face prima radiografie pulmonară, destul de clară, dar în urma căreia nu va primi diagnostic.

Abia în urma unei noi radiografii, dar și a unei noi serii de analize, realizate de această dată în Grecia, Anda află că suferă de cancer pulmonar, într-un stadiu avansat.

Familia acesteia apelează la biofizicianul Carol Przbilla, cel care lucrase pentru soţii Ceaușescu, aparatul inventat de el tratând cancerul la prostată al lui Nicolae Ceaușescu.

Deși avertizaţi de gravitatea situaţiei, Anda și cei apropiaţi ei au continuat să spere în vindecare până în ultima zi. Se spune chiar că această vindecare ar fi putut să se producă, conform lui Przbilla, cel care, pe 14 august, îi raporta situaţia lui Alexandru Medeleanu (al doilea soţ al artistei, cel ce i-a fost aproape în ultimele zile de viaţă).

Biofizicianul i-ar fi spus acestuia că în 3 sau 4 zile cancerul ar fi fost vindecat. Din nefericire, Anda nu a mai rezistat atât, în ziua următoare fiind declarat decesul.

Sursă foto: etimpu.wordpress.com