Autor a cinci jurnale de o foarte mare importanță, considerat unul dintre fondatorii neurochirurgiei moderne, Hervey Cushing, renumitul neurochirurg american, a avut realizări absolut fabuloase pe parcursul carierei sale.

Implicat în primul Război Mondial, selectat de către armata SUA să facă parte din corpul medical, Cushing se remarcă prin modalitățile inedite de a opera pe creier. Avea să fie primul medic care folosea stimuli electrici pentru studiul cortexului senzorial. Deşi este bine-cunoscută activitatea sa în domeniul neurochirurgiei, Cushing nu s-a oprit doar asupra acestui domeniu.

Printre realizările acestui geniu al medicinei se numără şi anestezia locală, în cazul pacienților cu hernie. Hervey Cushing a fost şi cel care a revoluționat anestezia cu eter, studiile realizate de el scăzând dramatic rata deceselor survenite în urma anesteziei.

Povestea este cu atât mai interesantă, dacă ținem cont de contextul în care a reuşit acest lucru. Cushing, pe când avea doar 26 de ani, în primul său an ca medic rezident se confrunta cu problema deceselor tot mai dese în urma anesteziilor cu eter.

În acest sens, Cushing a realizat multiple studii şi a elaborat, câțiva ani mai târziu, un protocol al acestei proceduri de anesteziere. Protocolul prevedea urmărirea îndeaproape a tuturor parametrilor vitali ai pacientului. Ca urmare, numărul deceselor a scăzut remarcabil, astfel că, în scurt timp, Cushing ajungea cunoscut în întreaga Europa.

Cel mai adesea însă, numele lui este asociat cu sindromul Cushing, descris de către acesta, pentru prima oară, în anul 1912, în cartea “The Pituitary Body and its Disorders”.

Sursă imagine principală: pinterest.com


Citește și alte articole despre medicină
○ Grupele sanguine: descoperirea secolului trecut în medicina modernă