În timp ce economia majorității statelor Europei stagnează, Germania devine, de la o zi la alta, un colos economic, cu o bază de producție rezistentă şi șomaj aproape inexistent (sub 4%). Criza monetară a transformat Germania, cea mai mare națiune creditor din Europa, într-o superputere regională. Solidaritatea şi pacifismul promovat de către Angela Merkel, după o istorie atât de cruntă, i-au adus acesteia victoria în ultimele trei campanii.

Pentru Merkel, totul începea la data de 22 noiembrie 2005, atunci când își prelua în mod oficial funcția, devenind prima femeie cancelar al Germaniei federale. După mai bine de 15 de ani de la intrarea sa în politică, Merkel este nominalizată de către blocul conservator CDU/CSU să îi reprezinte la alegerile din 2005, partidul din care aceasta făcea parte câștigând alegerile la o distanță foarte mică de Partidul Social Democrat.

După trei săptămâni de negocieri, Merkel preia funcția de cancelar, cele două părți ajungând la o înțelegere, împărțindu-şi numărul de posturi în cabinet. Merkel a afirmat, imediat după numirea sa în funcție, că principalul scop al guvernului ar fi reducerea șomajului.

Judecată de către alegători tocmai după acest fapt, Merkel a reuşit să câştige încrederea oamenilor, fiind reconfirmată pe postul de cancelar şi la următoarele alegeri, în 2009. Deşi partidul acesteia a obținut un scor sub așteptări, coborârea principalilor adversari politici i-au păstrat la putere pe conservatori.

Au urmat alte două scrutinuri câștigate de partidul Angelei Merkel, în 2013 şi 2017, procentajele partidului crescând în 2013 până la peste 40%, pentru ca în anul acesta să coboare destul de drastic, la 32%. Merkel, deşi era un outsider în politica germană, pentru faptul că era o femeie recăsătorită şi fără copii, dar şi pentru faptul că provenea din Germania de Est, a reuşit să transforme aceste anomalii în calități, şi să devină una dintre cele mai importante femei din lume.

Sursă imagine principală: ziarulincomod.ro


Citește și alte articole despre politică
○ Bancherul cu studii in filosofie care a devenit presedintele Frantei