Odata cu cresterea interesului pentru ascensiunile spatiilor montane (declansate la sfarsitul secolului al XVIII-lea) a luat nastere prima asociatie turistica, ce promova diverse forme de turism montan.

Fondata in Marea Britanie la sfarsitul anului 1857 (ca urmare a dorintei de a fi satisfacute preocuparile oamenilor ce pornisera in tot mai multe escaladari in intregul continent european), aparitia acestei asociatii obliga celelalte state europene la o atitudine similara, astfel incat, la doar cinci ani distanta apar alte trei astfel de asociatii turistice, in Austria, Italia si Elvetia.

Interesul pentru escaladarile varfurilor montane exista insa inca din anul 1783, atunci cand medicul francez Michel Paccard a esuat in incercarea sa de a escalada varful montan Mont Blanc.

Trei ani mai tarziu, Paccard a reusit escaladarea aceluiasi varf montan din Alpii francezi, alaturi de alpinistul de aceeasi nationalitate, Jacques Balmat. Chiar si termenul care descrie aceasta activitate sportiva, alpinism, este format cu alipirea cuvantului Alpi (denumirea muntelui in care s-a desfasurat prima escaladare).

Termenul de alpinism nu este insa unul general comun pentru toate regiunile de pe Glob, in America de Sud folosindu-se termenul de andinism (escaladari in Anzi).

In Romania, prima escaladare cu scop utilitar dateaza din anul 1837, atunci cand Iuliu Ackner reuseste cucerirea varfului Negoiu.

Inaintea acestei escaladari au existat multiple alte cuceriri ale unor varfuri din Carpatii Romanesti, niciuna dintre acestea neavand insa scop utilitar.

Prima asociatie montana din Romania apare dupa saisprezece ani de la infintarea Clubului Montan Britanic, in anul 1873, la Brasov.