Folosit în prezent pe aproape toate pârtiile de schi de pe glob, telescaunul are o istorie ceva mai puțin cunoscută şi mult mai lungă decât s-ar putea crede. Telescaunul datează de aproape patru secole, asta deşi pare o invenție complexă, ce ar fi putut lua naştere exclusiv în decursul ultimelor trei sau patru decenii, perioadă în care s-au modernizat foarte mult aparaturile de construcție.

Transportul pe cale aeriană, prin intermediul cablurilor, era la început o modalitate de străbatere a prăpăstiilor şi era îndeosebi folosită în China. Primul sistem de transport mecanic, prin intermediul cablurilor, a fost proiectat de italianul Fausto Veranzio, în secolul al XVII-lea. Cam în aceeaşi perioadă, la câteva sute de kilometri distanță, inginerul olandez Wybe Adam crea un sistem asemănător, funcțional, mult mai sigur.

De la transportul pe frânghii la actualul telescaun modern (secole de istorie)

Cu toate acestea, diferențele dintre telescaun şi ceea ce atunci purta denumirea de telescaun sunt imense. Telescaunul modern avea să apară abia în secolul XX, iar creatorii săi erau trei ingineri stabiliți în SUA. În anul 1936, în stațiunea Sun Valley din Idaho este implementat un nou sistem de transport al turiștilor. Pe o structură metalică, transportată cu ajutorul curentului electric au fost montate patru scaune, în locul telegondolei. Un singur telescaun transporta patru persoane, într-un timp foarte scurt, de pe un versant pe altul al muntelui.

Însuși Averell Harriman, al 48-lea guvernator al New York a fost cel care a finanțat proiectului primului telescaun folosit într-o stațiune montană. Patentul a fost emis pe numele lui Curran James, despre care în prezent nu se cunosc foarte multe lucruri. În schimb, despre Glen Trout, unul dintre ceilalți doi inventatori, se cunoaşte faptul că deținea funcția de inginer șef la compania Union Pacific RR. În anul 1940, la foarte puțin timp de la începerea celui de Al Doilea Război Mondial, telescaunul apare şi în Europa, în Cehoslovacia, pe pârtia Raztoka-Pustevny.


Citește și alte articole asemănătoare
Becul: invenția britanicilor sau a americanului Thomas Edison?