În cât timp va putea o familie cu venituri medii să plătească ratele pentru achiziția unui apartament? Aceasta este una dintre întrebările pe care şi le pun majoritatea românilor, şi la care vom încerca să oferim un răspuns. Prețurile apartamentelor, la fel ca şi salariile românilor, diferă foarte mult de la o regiune la alta, motiv pentru care este necesar ca acest articol să cuprindă oraşele cele mai importante din fiecare regiune din România. În anumite oraşe din țara noastră, prețurile pentru apartamente au coborât în ultimul an, piața imobiliară devenind astfel cu mult mai atrăgătoare pentru cumpărători.

Programul “Prima Casă”, despre care vă vorbeam într-un articol anterior, este foarte accesat în ultimii an, semn că românii își doresc şi sunt dispuși să achite rate lunare, pentru a avea o locuință proprie. Cu toate acestea, în acest articol vom vorbi despre posibilitatea achiziționării unui apartament prin economisirea a 25% din salariile familiare lunare.

Vom începe analiza chiar cu capitala țării, municipiul Bucureşti, unde prețurile pentru apartamente sunt într-o mică creştere în luna februarie, fiind de aşteptat ca până la jumătatea anului acestea să stagneze în jurul sumei de 1.300 euro pe metru pătrat util. Vorbim însă de sumele medii, care ajung să atingă cifre impresionante. În mod normal, pot fi găsite locuințe de 3 camere ce se vând şi la jumătate de preț. Este bine-cunoscut faptul că salariile celor din capitală sunt mai mari decât ale celorlalți români.

Ce putem vizita în capitala României?

Conform datelor oferite de către INS la mijlocul anului trecut, salariul mediu în Bucureşti este de aproximativ 3.000 de lei, echivalentul a 645 de euro. La un calcul simplu, 25% din salariul unui singur membru al familiei înseamnă 161 de euro. Într-un an de zile, prin economisirea a 25% din salariu, un angajat poate strânge 1.930 de euro. Dacă vorbim de o familie cu doi membrii care obțin salariul minim şi economisesc în felul tocmai amintit, aceştia pot ajunge să strângă 3.860 de euro anual. Un apartament de trei camere, de aproximativ 50 de metri pătrați, într-o zonă bună a oraşului, va costa aproximativ 40.000-50.000 de euro.

Cu toate acestea, vom calcula în funcție de prețul mediu în zonă. Acesta, după cum spuneam, este de 1.300 de euro. Pentru achiziționarea unui apartament cu un cost total de 65.000 de euro, o familie va avea nevoie să economisească 25% din salariu vreme de 16 ani şi 6 luni.

În oraşul Cluj, acolo unde salariul este ceva mai mic (în jur de 2.700 de lei, echivalentul a 580 de euro), iar prețurile apartamentelor pot fi chiar mai mari decât în capitală (peste 1.450 de euro pe metru pătrat), o familie va avea nevoie de 20 de ani şi 6 luni pentru a-şi permite un apartament cu trei camere, de doar 50 de metri pătrați.

În județul Hunedoara, la mai puțin de 180 de kilometri de Cluj-Napoca, un apartament se vinde la o treime de preț față de vecinii tocmai amintiți. Un apartament în Hunedoara costă în jur de 20.000 de euro (3 camere, 50-60 de metri pătrați). O familie cu venituri medii (3.800 de lei în județ, echivalentul a 817 euro), ar putea economisi anual 2.451 de euro (conform aceluiași calcul ca şi până acum – reprezintă 25% din salariul lunar), astfel că şi-ar permite un apartament în mai puțin de 9 ani.

În Timișoara, unul dintre cele mai frumoase oraşe de pe teritoriul țării noastre, apartamentele sunt la fel de scumpe ca şi în Constanța sau Iași. Un metru pătrat util costă aproximativ 1.100 de euro, astfel că un apartament de 50 de metri va costa în jur de 55.000 de euro. În ceea ce privește salariul mediu, Iaşi, Constanța şi Timişoara se află la aceleași valori medii. Din cei 4.600 de lei încasați lunar, o familie cu doi membrii va economisi 1.150 lei, echivalentul a 247 de euro (25% din salarii). La final de an, suma acumulată va fi de 2.967 euro, abia după mai bine de 18 ani acumulându-se cei 55.000 de euro necesari.

În zona de sud-vest a țării, cele mai ieftine locuințe se găsesc în județul Mehedinți, în oraşul Drobeta Turnu Severin. Un severinean va avea nevoie de 22 de ani pentru a-şi cumpăra de unul singur un apartament de trei camere. O familie, însă, va putea face acest lucru după doar 11 ani.

Sursă foto: indianmoney.com