Despre cum poate reprezenta o țară răspunsul la întrebarea noastră şi cum putem evita achiziții nefaste, vom vorbi în acest articol. Luăm un caz clasic al unei tinere familii care îşi doreşte să îşi achiziționeze un apartament ori o casă, însă nu dispun decât de puțin peste 10.000 de euro. În mod evident, acestora le-ar fi imposibil să îşi permită un apartament într-un oraș din România, excepție făcând unele oraşe miniere, nepotrivite însă din cauza noxelor emise de termocentrale.

De cele mai multe ori, din cauza lipsei lichidităților, majoritatea apelează la un împrumut bancar sau la anumite programe de achiziție, urmând ca pe termen lung să înapoieze suma de bani împrumutată. Adesea, cei care împrumută sume de bani majore au probleme cu plata ratei lunare, de foarte multe ori suma înapoiată ajungând să fie aproape cu 50% mai mare decât cea împrumutată. Deşi nu pare o problemă pentru unii parlamentari români, faptul că moneda românească este într-un continuu declin influențează mult viețile acelora datornici.

Osijek, Croatia.
Osijek, Croația.

Soluția la această problemă poate veni din Croația, însă doar dacă sunteți pregătiți pentru o schimbare dramatică în viața dumneavoastră. La mai puțin de 300 de kilometri de România, în regiunea Slavonia, situată în partea de est a Croației, prețurile caselor coboară chiar şi sub 10.000 de euro, fiind apropiate de prețurile caselor bătrânești din regiunile rurale din România. Deşi vorbim de imobile construite în ultimii zece ani, într-o stare foarte bună, din cauza emigrațiilor masive a tinerilor din acele zone, casele ajung să valoreze mai puțin decât o maşină second-hand.

Slavonia nu este singura regiune în care prețurile caselor au scăzut dramatic în ultimii ani, dar este regiunea situată cel mai aproape de România. Osijek este principalul oraș din Slavonia, având o populație de 108.048 locuitori, aproape cât oraşul Severin. Conform site-ului numbeo.com, traiul în Osijek nu este foarte scump, costurile lunare ale unei familii cu doi membrii ridicându-se la puțin peste 800 de euro, cu o vacanță anuală inclusă, dar şi cu ieșiri săptămânale la restaurant. Salariul minim în Croația este de 433 de euro, astfel că o bugetul lunar ar unei familii va fi de 866 de euro, cu 66 de euro mai mult decât aveți nevoie.


Citește și alte articole despre Croația
Vukovar, orașul ce a renăscut în mai puţin de 25 de ani
Festivalul Prsuta, eveniment dedicat prosciutto, sărbătorit anual în Croația