În urma înscenării de la Tămădău, pusă la cale de comuniști pentru a prelua întreaga putere, opozanți ai partidului comunist sunt întemnițați. Pe motivul că ar fi vrut să părăsească țara, grupul membrilor partidului Național Țărănesc sunt arestați, pe un aerodrom din Tămădău, în ziua de 14 iulie 1947.

Aceştia căzuseră în plasa autorităților, care le-ar fi propus să părăsească țara, tocmai pentru a-i putea acuza de trădare, şi, totodată, pentru a putea desființa PNȚ. Aceste odioase modalități de instaurare a comunismului începeau încă din anul 1945, odată cu instaurarea guvernului Petru Groza, la ordinul Uniunii Sovietice.

În următorul an aveau să fie organizate alegeri în România, iar partidul comunist ar fi trebuit să câştige aceste alegeri, pentru a prelua puterea. La acel moment, eliminarea partidelor concurente era principalul scop pe care partidul comunist îl avea.

Iuliu Maniu, pe atunci lider al PNȚ, reușise, împreună cu partidul pe care îl conducea, dar şi cu implicarea celorlalte partide democratice, să câştige alegerile din 1946, demonstrând astfel că ideologia românilor cu privire la comunism rămânsese aceeaşi. Numai că voturile au fost numărate de către reprezentanți ai partidului comunist, astfel că victoria le-a fost atribuită acestora, guvernul lui Groza executând ordinele primite din partea Uniunii Sovietice.

Această înfrângere fraudată a consemnat şi decăderea partidelor democratice, Iuliu Maniu fiind victima unui sistem corupt şi impus. Maniu a fost condamnat la închisoare pe viață în urma unei decizii luate la data de 11 noiembrie 1947, fiind considerat vinovat de către autorități pentru planul de evadare. Odată cu arestarea membrilor PNȚ, partidul este desființat, iar ceva mai târziu, în luna decembrie a anului 1947, regele Mihai este obligat să abdice, comunismul devenind unica ideologie din România.

Sursă imagine principală: radiocluj.ro


Citește și alte articole despre istoria României
○ Mineriada din 1991: 26 de ani de la momentul în care minerii au ajuns în Bucureşti