Fondată oficial în prima lună a anului 1918, cu aproape un secol în urmă, imediat după revoluția bolşevică, Armata Roşie a existat, încă de la începuturile sale, datorită muncitorilor şi țăranilor care se înscriau în mod voluntar în acest corp al armatei. Odată ce Războiul Civil din Rusia a luat amploare, în 1918, după luna mai, recrutarea devenise obligatorie, astfel că Armata Roşie ajunge să numere aproximativ cinci milioane de soldați.

Lev Davidovici Troțki a fost conducător al Armatei Roșii, completând perfect ideologiile lui Vladimir Lenin. În perioada în care Troțki a condus corpul armatei au fost restabilite echilibrul şi disciplina militară, pierdute de ruși după Primul Război Mondial. Primele bătălii purtate de Armata Roşie au fost chiar împotriva celeilalte armate din Rusia, Armata Albă, una dintre cele mai importante forțe ce au luptat împotriva bolșevicilor, pentru îndepărtarea acestora de la putere.

Ajutați inițial de către Aliați, albii au luptat mai bine de cinci ani cu Armata Roşie, însă în ciuda unor victorii inițiale, bolșevicii reușesc să respingă atacurile inamice, ajungând ca în anul 1921 să pună bazele unei armate de zece ori mai numeroase decât ale rivalilor interni. Pentru Armata Roşie a urmat o perioadă foarte prolifică, propaganda bolșevicilor schimbând crezurile oamenilor, astfel fiind aduși noi recruți.

Armata Roşie şi campania triumfătoare a sovieticilor, în cel de Al Doilea Război Mondial
Soldați din Armata Roșie, 1920-1930. Sursă foto: wikipedia.org

În perioada interbelică, Armata Roşie a invadat foste provincii din Imperiul Rus, în 1922 formându-se Uniunea Sovietică, din care făceau parte 15 republici: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Estonia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina şi Uzbekistan. Acest adevărat imperiu, controlat de către comuniști, avea să cunoască gloria sa deplină în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Ajutată de clima extrem de rece din Rusia, ce făcea aproape imposibilă o invazie inamică, Armata Roşie, condusă în timpul războiului chiar de către Stalin, liderul Uniunii Sovietice, a reuşit să protejeze principalele oraşe, în fața unei armate germane cu mult mai bine dotate din punct de vedere militar.

Armata Roşie a intrat prima în capitala Germaniei, rămânând în istorie momentul arborării steagului roșu pe clădirea parlamentului german. Crimele de război comise, violurile şi o întreagă serie de nelegiuiri au umbrit succesele realizate de către aceştia.


Citește și alte articole despre istorie
○ Un secol de la izbucnirea Revoluției Bolşevice, în urma căreia puterea este cedată