Jumătate de secol de la asasinarea lui Che Guevara, revoluționarul cu beretă

Jumătate de secol de la asasinarea lui Che Guevara, revoluționarul cu beretă

Personaj marcant în revoluția cubaneză condusă de Fidel Castro, lider al regimului comunist cubanez, Ernesto Guevara de la Serna, pe numele său întreg, este unul dintre oamenii a cărui viață este în prezent subiect de film.

Bolnav de astm bronşic, încă de la vârsta de doi ani, Guevara şi-a îndreptat atenția asupra medicinei, afectat profund de probleme de sănătate cu care se confrunta. Foarte pasionat de cărți, Guevara reuşeşte să citească un număr de aproape 2.000 de volume, în primele două decenii de viață, căpătând mai multe pasiuni.

Printre multiplele sale pasiuni se numărau şi expedițiile, astfel că începe să călătorească încă din timpul facultății. Spre sfârșitul anului 1953, în urma expediției din Guatemala, Guevara o cunoaşte pe Hilda Gadea Acosta, un lider comunist ce avea să îi fie soție, şi care avea să îl ajute pe acesta.

Hilda îl prezintă pe Guevara unor membrii ai guvernului din Guatemala, pentru ca, spre finalul lunii martie, Guevara să ia contact cu un grup cubanezi exilați ce aveau legături cu Fidel Castro, pe atunci candidat la un loc în parlamentul Cuba.

Che Guevara, noiembrie 1958.
Che Guevara, noiembrie 1958. Sursă foto: wikipedia.org

Un an mai târziu, președintele Guatemalei este îndepărtat de la putere de către guvernul SUA, în urma operațiunii la care au luat parte aproximativ o sută de soldați CIA, alături de refugiați şi mercenari din regiune. Guevara decide să se alăture celor ce încercau să stopeze lovitura de stat, însă Arbenz, președintele de la acea vreme le cere tuturor să renunțe la aceste planuri.

Obligați de către guvern, atât Guevara, cât şi Hilda părăsesc țara, urmând să se îndrepte către Mexic. În expediția din Mexic îl cunoaşte pe Fider Castro, alături de care pune la cale atacul din Cuba. Pentru Guevara au urmat multe expediții, de această dată cu un scop precis, acela de a pleda pentru lupta pe care trebuiau popoarele să o ducă împotriva imperialismului american.

Che Guevara, 1960.
Che Guevara, 1960. Sursă foto: wikipedia.org

Guevara fusese descris ca fiind mercenar, din cauza faptului că îi ucidea cu sânge rece pe cei care îl trădau, dar şi pentru perioada în care a condus pușcăria La Cabana, locul unde şi-au găsit sfârșitul mai bine de o sută cincizeci de oameni, ucişi la ordinul lui Guevara.

Expediția din Bolivia avea să fie ultima din viața celui care a influențat atât economia statului Cuba, cât şi sistemul de educație sau de valori. Omul care a vizitat aproape întreaga lume, în lupta sa pentru libertate, este ucis în Bolivia, la data de 9 octombrie 1967, la ordinul preşedintelui René Barrientos.

Astăzi, la 50 de ani de la asasinarea lui Che Guevara, acesta este sărbătorit de către poporul bolivian. Cinci zile de ceremonii vor fi organizate în Bolivia, în memoria lui Ernesto „Che“ Guevara, revoluționarul marxist persecutat, torturat şi asasinat de către CIA.

Sursă imagine principală: konbini.com


Citește și alte articole asemănătoare
○ WW2: 74 de ani trecuţi de la bătălia de la Kursk, poate cea mai sângeroasă operaţiune din istoria omenirii


Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *