Așa cum v-am obișnuit, lunar, redacţia Afluent propune cititorilor săi noi rubrici ori noi categorii ce ar putea prezenta interes. De data aceasta, pornim la drum cu un nou proiect. Lunar, în fiecare zi de luni a ultimei săptămâni, vom publica scurte opinii despre diverse cărţi ori scrieri. Opinii ce că aparţin vouă, cititorilor.

Începem acest nou proiect cu articolul Cristinei din Drobeta Turnu-Severin, căreia îi mulţumim.

“Cititorilor, doresc să vă destăinuiesc câteva amănunte, impresii și sentimente ce m-au marcat in urma lecturării romanului Jane Eyre.

Opera, ce aparţine romancierei Charlotte Bronte, a fost publicată în anul 1847 de redacţia britanică Smith & Elder, după mai multe refuzuri din partea editorilor din Regat. Încă exista în acea perioadă, o prejudecată față de scriitoare, cu greu reușind acestea să-și publice scrierile.

În primele capitole este descrisă copilăria aspră a unei copile orfane ce fusese nedreptățită pe tot parcursul vieţii sale, aceste lucruri lasând urme adânci asupra vieţii de adult. Totul se schimbă însă odată ce ajunge la castelul Thornfield și îl cunoaște pe contele Rochester, într-un cadru bizar, neașteptat.

Într-o societate în care femeia nu avea voie să ia nicio inițiativă, tânăra Jane, o preceptoare săracă, are îndrăzneala de a ridica ochii la stăpânul ei, declarându-i dragostea.

Pasiunea lor este cutezătoare, dar, în același timp dureroasă, demnă de aceea a legendarilor amanți. Un întreg amalgam de trăiri și simțăminte. Până și pasajele anodine nu îți oferă răgaz să te plictisești, ci doar te ajută să te instalezi mai comod în imaginarul cărții.

Lacrimile, cum era de așteptat, au dat năvală cu o mare aviditate, iar cum paroxismul neliniștii se apropia, inima mi se încleșta. Voiam să rămân în acel univers.

O capodoperă literară care înfruntă anii, și care, fără îndoială, va dăinui în sufletul meu, cu a ei aură nemuritoare. Ca un mic sfat, nu vizualizați ecranizarea acestui roman fără să-l fi citit, vă poate dezamăgi.”

Nu uitaţi că așteptăm articolele voastre pe adresa redacţiei: redactie@afluent.ro, ori, mult mai simplu, printr-un mesaj privat pe pagina de Facebook.