Probabil unul dintre cele mai mediatizate cazuri din istorie, atacul terorist din data de 11 septembrie al anului 2001 (ce s-a desfăşurat pe mai multe planuri şi în mai multe locații) reprezintă primul eveniment terorist de o asemenea amploare ce avea să ia prin surprindere forțelele de ordine americane.

Doar nouăsprezece persoane, membrii ai unei organizații teroriste, au reuşit să creeze panică în întreaga America, planurile lor sinucigaşe conducând la pierderea a aproape 3.000 de vieți omeneşti.

Deşi niciodată nu a fost pus pe lista celor ce se fac vinovați de acest atentat terorist, Osama bin Laden, lider al-Qaeda, ar fi recunoscut faptul că atacul ar fi fost orchestrat de către el, alături de Khalid Sheikh Mohammed, în principiu ca un răspuns la acțiunile SUA de ajutorare a statului Israel, stat a cărui armată continua să fie ostilă cu poporul musulman.

Cu doar trei ani înaintea sângerosului eveniment, organizația condusă de Bin Laden cerea, din nou, retragerea armatei americane de pe teritoriile arabe. Conform acestuia, Statele Unite ocupau în mod ilegal Peninsula Arabică, dictând poporului arab, umilindu-l şi jefuindu-i bogățiile.

Ceea ce a deranjat şi mai mult întreaga lume musulmană a fost apropierea armatei americane de Mecca, cel mai sfânt şi mai important oraș din religia islamului, locul unde s-a născut profetul şi fondatorul religiei islamice, Muhammad.

Atacurile de la 11 septembrie 2001, cel mai şocant episod terorist din istoria Americii
Sursă foto: theatlantic.com

Toate coordonatele atacului, data la care se va produce, modul în care teroriştii vor pătrunde la bordul avioanelor pe care aveau să le doboare au fost stabilite în detaliu, timp de aproape doi ani.

Atacatorii au fost învățați chiar şi cum să piloteze un avion, însă nu de aceleași dimensiuni cu cele implicate în atentat. Dintre cele patru avioane deturnate, doar trei şi-au atins ținta, un al patrulea avion fiind distrus de către atacatori, însă nu în modul în care s-ar fi dorit, ci pe un câmp din Pennsylvania.

Celelalte trei avioane şi-au atins țintele, ucigând nu doar persoanele aflate la bord, ci şi persoanele aflate în clădirile distruse.

World Trade Center, alături de Pentagon, au fost clădirile alese de către gruparea teroristă şi care au fost lovite de cele trei avioane Boeing deturnate, ce aparțineau companiilor americane de zbor United Airlines şi American Airlines.

Un număr de 2.606 persoane şi-au pierdut viața în World Trade Center, în principal din cauza incendiului ce a urmat după impactul inițial.

Dintre aceștia, 343 erau pompieri ce erau acolo cu scopul de a opri incendiul. Cu toții, decedați la datorie.

Astăzi, la 16 ani de la dramaticul eveniment, comemorăm victimele nevinovate ce şi-au pierdut viața într-un mod de nedescris.


Citește și alte articole asemănătoare
○ Scufundarea Titanicului, relatată într-un mod diferit, cu dovezi ce contrazic ceea ce era știut despre eveniment