La doi ani de la încheierea Primului Război Mondial şi înfăptuirea Marii Uniri, într-o perioadă dominată de reforme, un eveniment cutremurător are loc în Senatul României, în ziua de 8 decembrie 1920. La orele 14:30, momentul în care şedința de plen ar fi trebuit să înceapă, o explozie puternică are loc în clădirea Senatului.

Panica se instalează rapid iar senatorii încep să își facă loc către ieşire, fără a realiza prea bine ce se întâmplase. Deşi se crezuse inițial că a fost vorba de o bombă aruncată de la etajele superioare ale clădirii, acest lucru a fost contrazis de probele găsite la fața locului. Obuze nemțești şi resturi de obuz sunt găsite sub scaunul prezidențial, lângă fotoliul regal şi cel al principelui moștenitor.

Senatorul şi poetul Octavian Goga a fost cel vizat de către atentatori, însă acesta nu s-a numărat printre cei răniți, prezența sa în sală fiind întârziată de o discuție cu un alt senator, ce s-a dovedit salvatoare. Victimele exploziei au fost episcopul Demetru Radu, ministrul Justiției, Dimitrie Greceanu şi Spirea Gheorghiu, ultimii doi găsindu-şi sfârșitul la câteva zile distanță, din cauza complicațiilor medicale.

De asemenea, alți trei senatori au fost răniți, însă fără ca viața lor să fie pusă în pericol. Este vorba despre președintele Senatului, Constantin Coandă, Episcopul Nifon şi Episcopul Ciorogariu. La câteva zile de la eveniment sunt găsiți şi vinovații, liderul grupării fiind Max Goldstein, un evreu anarhist care susținea ideologia stângii radicale. Acesta a fost găsit vinovat pentru explozia din Senat, alături de alți doi anarhiști, Saul Osias şi Leon Lichtblau, toți cei trei fiind condamnați la muncă silnică, însă doar Max fiind condamnat pe viața.

Deşi se vorbea despre o implicare a liderului extremei stângi din Partidul Socialist Român, acest lucru nu a fost dovedit. Localitatea Tâmpăhaza din Alba a fost redenumită în Rădești la mijlocul anilor 1920, în amintirea episcopului greco-catolic Demetriu Radu, originar din localitate.

Sursă imagine principală: historia.ro


Citește și alte articole asemănătoare
○ „Totul pentru front, totul pentru victorie”: deviza întregului popor, însuflețit la chemarea bravei Armate Române