La o distanță de mai puțin de 200 kilometri de capitala României, în partea de sud-est a țării, se găsește județul Vrancea, o comoară din punct de vedere turistic, un județ cunoscut pe plan internațional dar care pentru români nu valorează îndeajuns de mult. Fără promovarea pe care o merită, județul Vrancea riscă să rămână doar locul de unde „provin cutremurele”. Pe teritoriul județului Vrancea se regăsesc trei dintre cele mai importante atracții turistice din România, fiecare dintre acestea reprezentative pentru un anumit domeniu de interes. Mausoleul de la Mărășești le este destinat pasionaților de istorie, Parcul Natural Putna celor pasionați de expediții, iar Focurile Vii celor pasionați de ştiință.

Mausoleul de la Mărăşeşti există încă din anul 1938, iar de la finalizarea construcțiilor a fost vizitat de sute de mii de oameni. Ridicat în cinstea soldaților români care şi-au pierdut viața apărându-şi țara, mausoleul adăpostește în prezent 163 de cripte. Mausoleul de la Mărăşeşti este considerat unul dintre cele mai importante monumente istorice existente în Europa. Localitatea Mărăşeşti, acolo unde poate fi văzut acest monument, se află în zona de nord-est a județului şi leagă Vrancea de Galați. Din nefericire, Gara Mărășești, cândva monument istoric de o adevărată valoare, se află în prezent într-o continuă stare de degradare. În primele zile ale anului curent, CFR a primit o amendă din partea Direcției de Cultură, pentru faptul că nu a desfăşurat lucrări de întreținere a monumentului. Amenda a fost însă retrasă de magistrații de la Panciu, aceştia înlocuind sancțiunea cu un simplu avertisment.

Mausoleul de la Marasesti.
Mausoleul de la Mărăsești. Sursă foto: invrancea.ro

Parcul Natural Putna este situat la cealaltă extremitate a județului Vrancea, în partea de vest, la limita cu județul Covasna. Pe suprafața parcului, cât şi în vecinătatea sa, putem vedea o serie de biserici construite încă din secolul al XVIII-lea, comori arhitecturale grație vechimii lor. Dintre acestea, Biserica de lemn din Nistorești mi-a atras atenția prin interiorul absolut fabulos, care chiar şi în prezent ar putea fi cu greu reprodus. Parcul Putna se întinde pe o suprafață de peste 30.000 de hectare şi este arie protejata din anul 2005. Dezvoltarea durabilă a zonei se poate face aproape exclusiv prin intermediul turismului. Tot în primele zile acestui an, arbori de lemn de fag au fost tăiați din aria protejată natural, deşi acest lucru este nepermis de lege. Vina a fost împărțită între firma care a desfăşurat măsurările, cei care au intrat pe teritoriu protejat şi Administrației Parcului Natural Putna. Cel mai probabil, nimeni nu va fi găsit vinovat, vorbindu-se deja despre încadrarea acestei infracțiuni la „eroare umană”.Câmpurile de „focuri vii” de la Andreiașu de Jos fac ca județul Vrancea să fie cunoscut pe plan internațional, astfel de fenomene existând în foarte puține locații de pe glob. Pământul, practic, arde! Doar în rezervația „Focul Viu” pe o suprafață de aproximativ 400 de metri pătrați sunt emanate anual peste 20 de tone de gaz metan. Flăcările produc un spectacol fabulos, ce trebuie văzut pe timp de noapte. Zona a devenit rezervație geologică încă din anul 1973, perioadă in care atrăgea foarte mulți turiști. În ultimii ani, nimeni nu se mai înghesuie să vadă acest fenomen. Drumurile tot mai proaste şi lipsa posibilităților de cazare îi scad din reputație acestui loc fabulos, care riscă să intre în anonimat. Rezervația se află la o distanță relativ mică de Parcul Natural Putna.

Focuriile vii.
Focuriile vii. Sursă foto: ghiduri-turistice.info

Pentru a ajunge în județul Vrancea şi pentru a vizita toate aceste trei locații, aveți nevoie de 3 sau 4 zile libere. Cea mai simplă modalitate de transport este cea cu maşina personală, însă foarte mulți oameni optează pentru a călători cu trenul, în ciuda condițiilor foarte proaste oferite. Pentru a face excursia lor şi mai interesantă, mulți oameni aleg să se cazeze în prima zi în oraşul Tecuci, parte din Galați, aflat la mai puțin de 25 de kilometri de Mărăşeşti. Deşi există destul de puține posibilități de cazare, cele care există oferă condiții ireproșabile. Următorul punct de atins în călătorie va fi satul Andreiașu, acolo unde nu există restricții de circulație, iar accesul ne este permis în orice oră din zi. Către Parcul Natural Natural Putna vom fi nevoiți să folosim drumuri rurale, singura variantă de a folosi drumul național fiind aceea a revenirii către Focşani.

Sursă foto: postimg.org


Citește și alte articole despre turism
Por Bazhyn: cetatea de pe ape