Selecționata cangurilor, condusă de Mal Meninga, a reuşit să își păstreze supremația în cadrul turneului RLWC, câștigând competiția pentru a 11-a oară în istorie. Suncorp Stadium din Brisbane a găzduit finala dintre Australia şi Anglia, într-o nouă confruntare în ultimul act între cele două, după finala din 1995. Victimă obișnuită a neozeelandezilor, familiarizați cu eliminările înainte de ultimul act, englezii au avut parte de un traseu ceva mai ușor, evitând partea de tablou pe care s-a regăsit Noua Zeelandă, câștigătoarea ultimei ediții a Rugby League World Cup.

După ce a terminat grupa A pe locul secund, chiar în spatele Australiei, pentru Anglia au urmat două confruntări în fața unor selecționate ce nu puteau emite pretenții la accederea în ultimul act al turneului. Cu toate acestea, Anglia a fost aproape de o catastrofă în semifinala cu selecționata statului Tonga, încheiată cu scorul de 20-18, asta deşi cu doar şapte minute înainte de sfârșitul acelui meci scorul era 20-0 pentru Anglia.

De partea cealaltă, Australia a trecut în semifinale de Fiji, într-un meci dominat de la un capăt la celălalt de către canguri. Deşi venea după o victorie în fața Neo-Zeelandei, selecționata din Fiji a pierdut cu scorul de 54-6 în semifinala cu Australia.

Finala dintre Australia şi Anglia a fost una extrem de echilibrată, perioadele de dominație fiind împărțite, startul meciului aducându-le australienilor singurele puncte din meci, în urma unui eseu reuşit de Boyd Cordner. Scorul final, cel de 6-0 pentru Australia, a fost stabilit de către Cameron Smith, cel care a convertit, pentru celelalte două puncte. La finalul meciului, Smith declara: “Acesta a fost unul dintre cele mai dure jocuri pe care le-am jucat în întreaga mea carieră.”

Sursă imagine principală: abc.net.au