Din nefericire, persoanele autiste sunt in continuare marginalizate, inca din primii ani de viata intampinand probleme in ceea ce priveste adaptarea.

Daca in perioada de dinainte de pubertate inca putem vorbi despre prietenii intre un copil autist si un copil sanatos, pentru cel ce sufera de autism, odata ajuns la maturitate, lucrurile se schimba.

Statisticile, in ceea ce priveste sansele unei persoane autiste sa formeze si sa pastreze prietenii, fara a se afla in prezenta tutorelui, sunt alarmante.

Un singur adult din cinci reuseste sa se incadreze intr-un grup, formand prietenii, persoanele cu autism fiind adesea condamnate la o viata in singuratate.

Pentru ajutorarea unui copil cu autism, in prima faza este nevoie ca parintii sa constientizeze problema cu care se confrunta, si sa o accepte. Adesea, pana sa se ajunga la acceptarea realitatii este nevoie de terapie, alaturi de un psihoterapeut.

In aproape 90% dintre cazuri, familiile ce au un copil autist se destrama, parintii ajungand la divort.

Cresterea unui copil autist implica foarte multa implicare, si totodata, foarte multa rabdare. Prezenta parintelui alaturi de copilul sau, aproape in mod constant, este obligatorie.

Un copil autist nu invata lucruri in mod spontan, din pura initiativa, ci trebuie ajutat si motivat pentru a face asta.

In Romania, inca mai exista temeri cu privire la autism. In prezent, dezinteresul si lipsa profunda de informatii referitoare la autism cu care se confrunta anumite persoane, duce la ipoteze, precum cea conform careia autismul este transmisibil.

De asemenea, au fost consemnate cazuri in care s-a incercat interzicerea accesului la educatie, directori de institutii de invatamant refuzand sa inscrie copii autisti in scoala pe care o conduceau.

Un copil cu autism trebuie ascultat, inteles si ajutat.

Un copil cu autism gandeste diferit, dar nu gresit.

Autismul, abordat gresit, poate reduce semnificativ sansele la o viata decenta a celor bolnavi.

Asadar, ce ai zice ca data viitoare cand vezi un copil cu reactii diferite sa iti vezi de drumul tau?


Citeste si alte articole scrise de Mihai Teodorescu
○ Opriti televizorul si lasati copiii sa se joace.