Vorbim, in prezent, despre un oras condus de forte americane, un oras care a trecut printr-o perioada neagra in istoria sa, dupa preluarea puterii de catre Saddam Hussein.

In anul 2003 orasul Bagdad avea sa fie distrus partial, insa, cu toate acestea, populatia orasului se pastreaza in continuare la peste cinci milioane de locuitori.

Orasul Bagdad trebuie sa fie insa recunoscut, in zilele noastre, pentru cu totul alte lucruri, fiind necesara o reluare a istoriei si a faptelor infaptuite aici, inainte de secolul al X-lea.

Mai exact, intre anii 830-836 si 892-945.

In acele vremuri, Bagdad a fost piatra de temelie a culturii, principalul centru cultural al acelor vremuri existand in capitala statului Irak. Probabil cea mai importanta institutie culturala din istoria civilizatiilor a fost celebra „Casa a Intelepciunii” instaurata intre anii 830-832.

Centrul indeplinea functia de biblioteca, institutie de invatamant, insa, cel mai important, centru de traduceri. Vorbim de cel mai bun centru de traduceri a lucrarilor stintifice din Antichitate.

In epoca de aur, de dupa anul 750, la Bagdad apar primele farmacii si primele scoli de farmacie, seria de progrese inregistrate de acestia in domeniul farmaceutic fiind absolut remarcabila.

Tot in Bagdad a fost descoperita, in anul 1936, dupa niste sapaturi intr-un sit arheologic, un artefact al unei baterii care ar data de dinainte de anul 400, ceea ce ar face ca aparitia bateriei sa nu dateze din anul 1800, atunci cand Alessandro Volta a inregistrat inventia bateriei, ci inca din secolul al treilea.

Probabil cea mai importanta personalitate din istoria orasului Bagdad este Al-Khwarizmi, considerat „parintele algebrei”, unul dintre cei mai renumiti savanti din acele vremuri. De la numele acestuia provine si metoda de calcul denumita algoritm.

Despre Bagdad, insa, din nefericire, nu se mai vorbeste, dupa razboiul purtat de Irak cu Statele Unite ale Americii.

Acum, la mai bine de un deceniu de la descoperirile facute de savantii irakieni, alegem sa consideram Orientul Mijlociu ca pe un rau absolut, formand in continuare mentalitati eronate si indepartand realitatea.


Citeste si alte articole despre istorie
○ Nasir al-Din al-Tusi, cel mai celebru savant musulman din secolul al XIII-lea
○ Evadare din Sobibor