Banii sunt o dorinta umana pe care eu unul nu o inteleg in totalitate.

Da, banii sunt si o necesitate, nu doar o dorinta, dar…de ce ar vrea cineva sa aiba trei sute de milioane de euro, daca deja are doua sute de milioane?

Aici deja vorbim de o dorinta de afirmare, de dominare a celorlalti si nu mai este vorba de o necesitate.

Daca tot vorbim despre asta, reluam putin istoria.

Inca din Antichitate exista plata serviciilor, iar oamenii aveau un anumit rang social in functie de numarul de monede detinut. Ceva mai tarziu, in anul 1203 aveau sa apara pentru prima oara hartiile ce tineau locul monedelor.

Putini alegeau insa sa le foloseasca, pana in momentul in care Kublai Han devine imparat peste dinastia mongola Yuan si ii obliga pe cei ce faceau parte din dinastie sa foloseasca hartiile in locul monedelor de argint.

Dupa ce hartiile incep sa fie folosite de acestia, alte populatii aleg aceasta metoda, astfel ca in urmatoarele doua secole hartiile ajung sa inlocuiasca monedele. Odata aparuta metoda platii cu bancnote, fiecare stat si-a dezvoltat propria moneda, valoriile valutare ale acestora fiind diferite și fiind decise de puterea fiecarui stat. Deviem putin si ne indreptam atentia catre hiperinflatia aparuta la scurt timp de la aparitia bancnotelor. Asa cum ar fi fost normal, oricine se intreba care ar fi fost efectele in cazul in care un stat ar fi tiparit mai multe bancnote decat ar fi putut. Au existat astfel de cazuri, insa nu a existat niciun efect, deciziile guvernului de a tiparii bancnote mai multe si cu valori mai mari ducand la scaderea increderii in guvernul acelui stat, ceea ce a dus la o depreciere a monedei in cauza.

Cel mai recent caz de hiperinflatie dateaza din anul 2008, atunci cand Zimbabwe a refuzat sa isi achite datoriile iar guvernul a decis sa confiste pamanturile populatiei albe si sa il redistribuie fermierilor de culoare.

O astfel de decizie a condus la plecari in masa ale investitorilor din acel stat, in foarte putin timp guvernul ajungand la decizii absurde, crearea unor bancnote cu o valoare de o suta de mii de miliarde de dolari zimbabweni, existand deja un precedent in state cu mult mai dezvoltate, precum Germania (1922-1923), China (1947-1949) sau Ungaria (1945-1946).