Data de 25 octombrie 2017 consemnează trecerea a 73 de ani de la bătălia de la Carei, ultima confruntare dată de Armata Română pentru eliberarea teritoriilor românești de sub dominația ungară.

Devenită între timp un simbol al tuturor luptelor duse de poporul român, bătălia de la Carei este amintită anual, decretul nr. 381 din 01.10.1959 stabilind ziua de 25 octombrie ca fiind Ziua Armatei Române. Odată cu sfârșitul acestei bătălii, Transilvania de Nord era eliberată de sub ocupația străină.

La data de 25 octombrie 1944, comandantul armatei a IX-a decide să atace pozițiile inamice ce dispuneau de patru divizii, foarte bine organizate în localitățile din județul Satu Mare. Apelând la tot atâtea divizii, Armata Română planifică şi desfășoară atacul pe timpul nopții, pentru a-şi surprinde adversarii.

Ostașii români au limitat foarte mult posibilitățile de luptă ale armatei hortyste, distrugând clădirile în care aceştia își țineau armamentul, obligându-i să se retragă din regiune. După trei luni de lupte, Armata Română își recucerește teritoriile pierdute în urma aplicării prevederilor Dictatului de la Viena, impus de regimul hitlerist.

Prin jertfa a aproape 50.000 de soldați sunt eliberate cele opt oraşe şi 872 de localități din partea de nord a Transilvaniei. În memoria tuturor celor care au luptat de-a lungul secolelor pentru apărarea drepturilor fundamentale ale statului român, Ziua Armatei Române este sărbătorită anual în multe oraşe din țară, prin diverse evenimente. Festivitățile au început în acest an încă de vineri, 20 octombrie.

Sursă imagine principală: gazetademaramures.ro


Citește și alte articole asemănătoare
○ Iancu de Hunedoara, conducătorul ce a îngenuncheat armata otomană