În prima parte a secolului al XIV-lea, la foarte puțin timp de la semnarea tratatului de la Edinburgh, în urma căruia Scoția obține independența, Anglia se angrenează într-o bătălie cu Regatul Francez. Totul începe în anul  1337, printr-o serie de confruntări militare câştigate de Edward al III-lea, poate cel mai de succes monarh al Angliei, cel care face din Anglia o putere militară redutabilă, după o lungă perioadă în care imaginea armatei suferise pierderi importante.

Ceea ce poartă numele de Războiul de 100 de ani, a fost, în fapt, o serie de confruntări desfășurate la perioade relativ mari de timp, într-un interval de 116 ani, între Regatul Francez şi Regatul Angliei. Perioadele de dominație au oscilat, iar victoria finală a revenit francezilor, în urma bătăliei de la Castillon.

Această ultimă bătălie dintre cele două regate, a început pe 17 iulie 1453 şi a fost o bătălie cerută chiar de către locuitori ai regiunii Bordeaux, care, deşi era sub dominație franceză, era locuită de către cetățeni ce se considerau englezi, grație celor aproape trei secole în care fuseseră sub conducerea regatului Angliei. John Talbot, primul conte de Shrewsbury, a debarcat în apropierea oraşului Bordeaux, alături fiindu-i aproape 3000 de infanteriști şi arcași. Armata engleză intra în oraș, cu ajutorul direct al locuitorilor.

Doar două luni reușesc aceştia să ocupe regiunea, până ce francezii oferă un răspuns, iar 10.000 de soldați atacă tabăra engleză, în care, între timp, se adunaseră aproape 6.000 de soldați. În timpul luptei, englezii suferă şi din punct de vedere ofensiv, dar şi pe plan defensiv, iar contele Talbot încearcă să se retragă, însă este ucis de către un arcaș francez.

Sursă imagine principală: newhistorian.com


Citește și alte articole asemănătoare
○ Bătălia de la Trafalgar, poate cea mai mare victorie a flotei britanice