Cunoscută ca fiind lupta ce a implicat cele mai multe tancuri, bătălia de la Kursk a reprezentat un moment extrem de important în cel de Al Doilea Război Mondial, poate primul moment de slăbiciune al armatei naziste conduse de Hitler.

În urma ultimelor documente emise cu privire la această bătălie, se pare că nu vorbim tocmai de cea mai mare bătălie purtată între tancuri. Există din ce în ce mai multe dovezi ce contrazic majoritatea lucrărilor de specialitate.

Acestea susţin faptul că întreaga luptă ar fi implicat aproximativ 8.000 de tancuri. În realitate, însă, se pare că doar 1.500 de tancuri au fost folosite în bătălia de la Kursk, în jur de 800 germane şi 700 sovietice, mai bine de jumătate dintre tancurile sovietice fiind distruse ori grav avariate în urma bătăliei de la Prohorovka, parte a bătăliei de la Kursk.

Se vorbește despre o propagandă sovietică ce ar fi rezistat chiar și astăzi, la 74 de ani distanţă de la momentul bătăliei. Cu toate acestea, nu putem spune că există o distorsionare a realității atunci când vine vorba de pierderile de vieţi omenești, ori de numărul soldaților implicați în bătălie.

Cifrele sunt absolut fabuloase, iar lucrările științifice le confirmă. Aproape 2.000.000 de soldaţi au luptat de partea Uniunii Sovietice și 780.000 de partea Germaniei.

Deși ofensiva germană nu a mai putut înainta, pierzând astfel bătălia în plan strategic, pierderile omenești au fost incomparabile.

Armata germană a pierdut 90.000 de soldați, iar aproximativ 215.000 au fost răniţi, în timp ce Uniunea Sovietica a pierdut 254.470 de soldați, iar aproximativ 600.000 au fost răniţi.

Însă retragerea nemților, forţată de debarcarea Trupelor Aliate în Sicilia a condus la o ofensivă a armatei Uniunii Sovietice, ce a avut ca rezultat alte două victorii ale acestora, recuperând astfel orașele Belgorod, Harkiv și Smolensk.

În ciuda unui număr cu mult mai mic de decese în rândul soldaților, Germania nu s-a putut bucura de pagubele produse sovieticilor, a căror armată număra cu mult mai mulți soldați.

Victoria de la Kursk, alături de ofensivele sovieticilor de după bătălia de la Kursk, au fost, poate, decisive într-un final.

Sursă foto: ww2today.com


Citește și alte articole despre WW2
○ WW2: Capitularea Japoniei, principalul aliat al Germaniei naziste