Bătălia de la Liège: prima confruntare militară din cadrul Primului Război Mondial

Bătălia de la Liège: prima confruntare militară din cadrul Primului Război Mondial

La 38 de zile distanță de la asasinatul comis de către sârbul Gavrilo Princip, în urma căruia Franz Ferdinand îşi pierdea viața, Armata Imperiului German pătrundea pe teritoriul Belgiei, deschizând oficial campania de cucerire a Belgiei, dând tot-odată startul unui lung război, încheiat abia după moartea a mai bine de cincisprezece milioane de oameni.

În prima zi a lunii august, Germania anunță război Rusiei, iar taberele încep să se formeze. După anunțul britanicilor de protejare a Franței şi Belgiei, teritorii de care Germania avea nevoie pentru ducerea la îndeplinire a misiunii de cucerire a Rusiei, războiul devenea inevitabil. Strategia germanilor era una simplă, însă avea mici lacune. Din cauza inferiorității numerice, nemții erau obligați să regândească planul de atac de fiecare dată când forțele inamice avansau.

Principalul obiectiv ofensiv era acela de a invada Franța, însă fără a renunța la pozițiile de apărare împotriva Rusiei. Astfel, conducătorii germani au decis să pregătească atacul pe flancul nordic, prin Belgia, dar şi prin zona de graniță comună cu Franța. O cucerire a teritoriului francez le-ar fi conferit nemților un avantaj foarte mare împotriva britanicilor, care oricând ar fi putut face front comun cu Franța, pentru atacarea Germaniei.

Bătălia de la Liège: prima confruntare militară din cadrul Primului Război Mondial
Sursă foto: historia.ro

Astfel, la data de 5 august 1914 începe asaltul asupra oraşului belgian Liège, situat la mai puțin de 50 de kilometri de frontiera cu Germania. Scopul atacului Belgiei ar fi fost acela de invadare a Franței, iar oraşul Liège ar fi fost cel în care germanii urmau să îşi pregătească strategia, însă doar după cucerirea sa. De asemenea, nemții doreau să se folosească de liniile de cale ferată de pe teritoriul oraşului, pentru a parcurge astfel distanța dinspre Bruxelles către Paris.

În ceea ce privește strategia belgienilor, aceasta era destul de limitată, bazată pe suportul britanicilor. Armata urma să se concentreze în centrul țării, în timp ce efective destul de reduse numeric urmau să asigure frontierele. Planul a fost schimbat de câteva ori până la atacul german, șeful Statului Major neînțelegându-se cu regele Belgiei.

Atacul german a început la orele nopții, printr-un bombardament cu proiectile de artilerie, ce a dezorganizat armata belgiană din Hermée, un sătuc aflat la 15 kilometri de Liège. Batalioanele germane s-au împărțit şi au început atacuri grupate, pentru a-i surprinde pe belgieni şi pentru a putea ataca Liège din toate flancurile. Civili belgieni au luptat pentru protejarea țării lor, pierind în luptă pentru familiile lor. În dimineața următoare, un corp de luptă al germanilor invadase deja oraşul Liège. Nu avea să fie însă o luptă atât de uşor de câştigat.

Liege, 1905.
Liege, 1905. Sursă foto: historia.ro

Belgienii au pregătit o ripostă, iar nemții s-au văzut obligați să se retragă, pierzând mai bine de 1000 de oameni pe drumul lor înapoi către Lixhe. Nici celelalte batalioane germane nu au avut mai mult noroc, belgienii oferind o ripostă pe măsură. Brigada a 11-a germană a fost singura care a reuşit să înainteze, după victoriile obținute în sud-est, la Magnée şi St. Hadelin. Unul dintre regimentele germane pătrunde în oraș, fără a fi nevoie să lupte, apărarea belgienilor fiind comasată în zona de centru a oraşului.

În dimineața zilei următoare şi alte brigăzi germane ajung în Liège. Generalul belgian Gérard Léman refuză să se predea şi pregăteşte în continuare defensiva, deşi fără suport britanic era cert rezultatul confruntării. După o luptă ce a durat unsprezece zile, Léman este capturat, iar cetatea Liège cade sub dominația germanilor.

Franz Ferdinand – arhiducele Austriei şi moștenitor la tronul austro-ungar

Sursă foto: historia.ro


Citește și alte articole asemănătoare
Tratatul de la Versailles: actul care punea capăt Primului Război Mondial


Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *