A treia bătălie de la Ypres, cunoscută şi ca bătălia de la Passchendaele, a fost o confruntare militară de anvergură desfăşurată între 31 iulie şi 6 noiembrie 1917, între forțelele Aliate, în principal britanice, canadiene şi australiene şi armata germană. Deşi de această bătălie depindea corpul IX al armatei germane, este greu de înțeles de ce Aliații au ales să se avânte în câmp deschis, în calea obuzelor nemțești. Planul inițial al Aliaților era acela de a înainta către Torhout, provincia belgiană din care germanii comandau sistemul feroviar. Tentativele britanicilor de înaintare nu eșuau, însă se soldau cu un număr mult prea mare de răniți.

Acest lucru nu i-a oprit însă din a continua o bătălie în urma căreia deja pierduseră zeci de mii de soldați. Deşi în luna octombrie părea că urmează ca germanii să se retragă, cedând teritoriul Aliaților, acest lucru nu s-a întâmplat, vremea tot mai umedă şi rece încetinindu-i pe Aliații. Armata a patra germană a rezistat atacurilor inamice vreme de mai bine de trei luni, până în luna noiembrie, atunci când Corpul Canadian al Armatei Aliate a capturat oraşul. În tot acest timp, germanii au lansat operațiuni de contraatac ce s-au soldat cu zeci de mii de decese, în ambele tabere.

Batalia Passchendaele.
Sursă foto: Wikipedia

Germanii, deşi erau conștienți de faptul că vor pierde bătălia, şi-au folosit toate resursele de care dispuneau pentru atacuri grupate, singurul scop fiind acela de a face cât mai multe victime printre inamici. Deşi au schimbat de câteva ori planul tactic în decursul celor trei luni de bătălie, nici germanii şi nici britanicii nu au reuşit să anticipeze mișcările celuilalt. La data de 10 noiembrie 1917, corpurile armatei canadiene capturează oraşul, însă bătălia avea să fie departe de a se fi încheiat.

În luna decembrie a aceluiași an germanii au bombardat pozițiile Aliaților, însă fără succes. Bilanțul ofensivei pornite de către Armata Britanică a fost unul absolut uluitor, această bătălie fiind una dintre cele mai sângeroase ale războiului de uzură de pe frontul occidental. Aproape jumătate de milion de soldați au căzut victimele acestei lupte, aproximativ 200.000-300.000 soldați de ambele părți. James Edward Edmonds, un ofițer britanic ce a luat parte la Primul Război Mondial, a estimat că armata germană a pierdut 400.000 de soldați în urma acestei bătălii.

Sursă imagine principală: Wikipedia


Citește și alte articole asemănătoare
○ Bătălia de la Verdun: „Pe aici nu se trece!”