În urmă cu exact 114 ani, la data de 9 februarie a anului 1904, un atac surprinzător al japonezilor asupra flotei ruse dă startul războiului ruso-japonez, unul dintre cele mai importante războaie ale secolului trecut. Cele două puteri mondiale, pe fondul unei lupte indirecte pentru supremația mondială şi pentru regiunilor asiatice, se avântă într-unul dintre cele mai puțin amintite războaie din istorie, dar care a avut implicații majore în dezvoltarea pe termen lung a ambelor state.

Japonezii au fost cei care au dat startul războiului, motivul fiind reprezentat de refuzul Rusiei de a se retrage din Manciuria, pe atunci parte din Coreea, teritoriu pe care cele două state şi-l disputau. Strategia japonezilor era una precisă şi prevedea eliminarea inamicului din portul Arthur şi ancorarea în port a vaselor japoneze. Primul atac a fost dat la data de 8 februarie 1904 şi s-a încheiat printr-un succes al distrugătoarelor japoneze, care în mai puțin de 72 de ore au avariat aproximativ şapte vase inamice.

Atacul a fost unul destul de slab ordonat, iar rușii au fost capabili să se apere de torpilele distrugătoarelor Marinei Japoneze. Mai mult decât atât, flota rusă a fost cea care a rămas în continuare în portul de la Port Arthur. Lupta, deşi nu a avut un rezultat concludent şi nu s-a finalizat prin distrugerea vaselor din port, ci doar prin avarierea lor, a avut un efect devastator asupra regimului rus. La doar două zile distanță, conducătorii ambelor țări au semnat declarația de război.

Bătălia de la Port Arthur: începutul Războiului ruso-japonez

În aceeaşi lună a anului, vapoare japoneze au fost scufundate pentru a bloca căile de acces rușilor, însă această acțiune a fost nereușită, din cauza adâncimii cu mult prea mari a apei. În următoarele trei luni au urmat lupte între cele două țări, locul de desfășurare fiind același. Metodele clasice ale japonezilor de atragere a inamicului au fost inițial copiate de către ruși, care au reuşit să scufunde vase inamice, cu tot cu personal la bord.

În ciuda unei defensive foarte bine pusă la punct, asediile repetate ale niponilor au dus într-un final la retragerea rușilor din regiune, la mijlocul anului. Victoria finală a depins tot de vasele de război, luptele pe uscat consolidând doar pe termen scurt poziția Japoniei. Ultima bătălie s-a dat în luna mai a anului 1905, în strâmtoarea Tsushima, japonezii fiind învingători. În istoria modernă, bătălia de la Tsuhima este singura bătălie navală în care s-au confruntat cuirasate moderne din oțel, dar şi singura bătălie în care a fost folosit telegraful. În urma confruntărilor repetate, Japonia a câștigat în mod indiscutabil războiul, ce a durat doar doi ani şi s-a încheiat prin semnarea tratatului de pace de la Portsmouth.

Sursă foto: Blogspot


Citește și alte articole asemănătoare
Bătălia de la Castillon: ultima confruntare din războiul de 100 de ani