Dragostea pentru patrie, curajul şi unitatea soldaților poate fi mai importantă decât muniția, numărul de efective sau orice alte condiții externe. Acest lucru a fost dovedit de către soldații sârbi, în bătălia de la Țer, una dintre cele mai surprinzătoare lupte din cadrul Primului Război Mondial. Deşi epuizați de războaiele duse în Balcani, cu resurse limitate, în comparație cu adversarul, sârbii au reuşit să se mobilizeze şi să obțină prima victorie a Antantei. Excelentul plan strategic pus la punct de generalul Stepa Stepanović a făcut posibilă înfrângerea unei armate ce număra cu 20.000 mai mulți oameni.

Muntele Țer, aflat în apropierea oraşului Šabac, în partea de vest a Serbiei, la mai puțin de 50 de kilometri de frontiera cu Austro-Ungaria (în prezent Bosnia şi Herțegovina), a fost locul unde s-a desfăşurat prima importantă confruntare dintre sârbi şi austro-ungari, din cadrul Primului Război Mondial. Până la acel moment, oraşul Belgrad, capitala Serbiei, fusese bombardat de către austrieci, furia acestora depășind limita imaginabilului. În urma atentatului de la Sarajevo, în care arhiducele Franz Ferdinand a fost ucis de către sârbul Gavrilo Princip, armata austro-ungară a primit ordinul distrugerii Serbiei.

Bătălia de la Țer: prima victorie a Antantei împotriva Puterilor Centrale

Pentru ducerea la bun final al acestui plan, au fost chemați la luptă toți militarii, chiar şi cei care nu mai erau în activitate. Armata austro-ungară număra peste 200.000 de soldați, şi se afla într-o situație favorabilă, grație așezării teritoriale. Austro-Ungaria avea posibilitatea de a ataca Serbia de pe orice flanc. Cu toate acestea, estimările greșite cu privire la numărul de soldați al armatei rivale a condus la o înfrângere drastică.Bătălia din muntele Țer a început la data de 15 august, pe timp de noapte, în urma unui atac demarat de către armata austro-ungară. Deşi se dorea un atac surprinzător, sârbii au aşteptat până aproape de miezul nopții şi au reuşit să ofere o replică neașteptată. Ciocnirile între diviziile celor două armate s-au mutat în satele din apropiere, pe un teren cunoscut doar de una dintre armate. După un atac nefast, austro-ungarii s-au retras şi au pus la punct un alt plan de atac. În tot acest timp, Stepanović a ordonat regruparea, astfel că era aproape imposibil ca adversarul să îi înfrângă. Cea de a doua ofensivă austro-ungară, la fel ca şi prima, a eșuat lamentabil.

După o altă încercare de restabilire a strategiei, a urmat un atac al sârbilor, încheiat cu retragerea definitivă din regiune a adversarilor. În urma acestei confruntări, aproximativ 10.000 de soldați şi-au pierdut viața, 45.000 au fost răniți iar alți 4.500 au fost capturați. Aproape trei sferturi dintre soldații răniți şi decedați făceau parte din armata austro-ungară.


Citește și alte articole asemănătoare
Bătălia de la Liège: prima confruntare militară din cadrul Primului Război Mondial