La data de 21 octombrie 1805, la șase luni de la începutul războiului celei de-a treia coaliții, are loc una dintre cele mai importante bătălii navale dintre cele purtate în secolul al XIX-lea. Bătălia de la Trafalgar constituie una dintre cele mai răsunătoare victorii ale flotei britanice, artizanul acestei victorii fiind amiralul Horatio Nelson, comandant al Flotei Mediteraneene. Avea să fie ultima victorie a acestuia, dar şi ultima bătălie la care ia parte.

La orele dimineții, flota inamică, condusă de vice-amiralul Pierre-Charles Villeneuve, la ordinul lui Napoleon, atacă flota britanică, condusă de Horatio Nelson. Cu o dotare net superioară britanicilor, cu două nave ce aveau 112 tunuri şi cu alte 31 de nave în linie, flota franco-spaniolă este învinsă de tactica genială a lui Nelson.

Deşi avea la dispoziție doar 27 de nave, Nelson, printr-o schimbare de tactică, reuşeşte să distrugă o navă inamică, să captureze alte zece şi să nu piardă nave.

Bătălia de la Trafalgar, Clarkson Stanfield.
Bătălia de la Trafalgar, Clarkson Stanfield. Sursă foto: wikipedia.org

În detrimentul unei clasice așezări a navelor, în paralel cu cele ale inamicului, britanicii aleg o dispunere a navelor în două coloane, una condusă de Nelson, cealaltă, condusă de vice-amiralul Cuthbert Collingwood.

Deşi avea să câştige bătălia, Nelson își pierde viața, un glonț tras de inamici perforându-i plămânul, în câteva ore toracele acestuia fiind inundat de sânge. Rămân în istorie conversațiile purtate de către Nelson cu căpitanul Thomas Hardy, în ultimele sale clipe din viață.

Amiralul îi cere lui Hardy să aibă grijă de Lady Hamilton, cea care îi era parteneră, dar şi să îl sărute. Hardy îngenunchează şi îl sărută pe obraz şi pe frunte pe Nelson. Moartea amiralului Horatio Nelson a fost cu greu digerată de către britanici, fiind, poate, cea mai mare pierdere suferită de aceştia în întreaga istorie.

Sursă imagine principală: wikipedia.org


Citește și alte articole asemănătoare
○ WW2: 74 de ani trecuţi de la bătălia de la Kursk, poate cea mai sângeroasă operaţiune din istoria omenirii