În anul 1916, la mai puțin de 24 de luni de la bătălia de la Marna, ce a declanșat războiul în tranșee, oraşul Verdun devine câmpul de luptă al germanilor şi francezilor. Fără a mai avea suportul englezilor, precum în bătălia de la Marna, Armata Franceză este nevoită să își apere pozițiile în Verdun, unul dintre punctele cele mai bine fortificate. Ajuns în prezent un simbol al rezistenței franceze, Verdun a fost locul unde s-a dat cea mai lungă bătălie din Primul Război Mondial.

Sângeroasa confruntare dintre francezi şi germani începea pe data de 21 februarie 1916, la orele dimineții, cu atacurile nimicitoare ale bombardierelor nemțești. În mai puțin de șase ore sunt lansate aproape un milion de obuze, distrugerile provocate armatei franceze nefiind însă cele estimate. Armata germană a folosit, în medie, aproximativ 200 de obuze pentru fiecare soldat advers, o risipă de armament. În următoarele trei luni au apărut şi primele rezultate ale atacurilor nemțești.

Deşi câștigaseră Le Bois Des Caures şi Fleury, înaintarea trupelor germane se făcea foarte greu, grație strategiei alese de francezi. Ceea ce germanii au anticipat înainte de această bătălie nu s-a adeverit, trupele franceze alegând să rămână pe poziții, fără a se retrage, indiferent de cât de mici erau șansele să le reziste germanilor.

Franta in Batalia de la Verdun.
Sursă foto: time.com

Subestimându-şi adversarul, Armata Germană a început să fie incapabilă să ducă la capăt ofensive eficiente. Pierderile suferite începuseră să fie la fel de mari ca şi cele provocate, astfel că șansele nemților să captureze Franța se diminuau semnificativ la fiecare defensivă franceză.

La mai puțin de trei luni de la începerea bătăliei, prognosticul devenise negativ, astfel că Schmidt von Knobelsdorf, conducătorul Armatei a X-a germane decide să schimbe planul de atac, retrăgând totodată trupele. Deşi capturaseră regiuni importante din Franța, neînțelegerile dintre comandanți dar şi schimbările tot mai dese ale strategiei de atac i-au lăsat pe germani descoperiți în cazul unui atac francez. Ofensivele francezilor din lunile octombrie şi decembrie ale aceluiași an au alungat germanii de pe teritoriul lor, fără a le mai da vreo șansă la riposta imediată.

Bătălia de la Verdun a fost o oroare greu de justificat, în urma căreia peste 300.000 de soldați şi-au pierdut viața, un număr la fel de mare de soldați fiind grav răniți. Oraşul Fleury, locul în care s-au dat cele mai importante şi mai sângeroase bătălii a fost numit “oraşul care a murit pentru Franța”. În Verdun a fost construit “Memorialul Verdun”, la inițiativa lui Maurice Genevoix, veteran de război.

Sursă imagine principală: history.com


Citește și alte articole asemănătoare
○ Bătălia de la Castillon: ultima confruntare din războiul de 100 de ani
○ Bătălia de la Trafalgar, poate cea mai mare victorie a flotei britanice