Exact acum 103 ani, la data de 5 februarie 1914, începea prima bătălie purtată pe Marna, în cadrul Primului Război Mondial, între Puterile Antantei, reprezentate în această bătălie de Franța și Imperiul Britanic, împotriva Puterilor Centrale, reprezentate de Imperiului German.

Germania se afla la acel moment într-un moment favorabil, ca urmare a victoriilor obținute în acel an, invadând Belgia, dar și nord-estul Franței, situându-se la mai puțin de 100 km de Paris, fiind din ce în ce mai aproape de victoria ce ar fi putut decide soarta continentului.

Ceea ce părea o victorie categorică a trupelor germane s-a dovedit un eșec lamentabil, coaliția franco-engleză rezistând ofensivei nemților, obligându-i pe aceștia să se retragă.

Prima batalie de pe Marna.
Sursă foto: wikipedia.org

Se poate spune că Franța, prin defensiva miraculoasă din bătăliile de la frontiera estică, a decis, într-o bună măsură, cronologia războiului, anulând planurile germanilor.

Bătălia de pe Marna a condus la pierderea ori rănirea gravă a jumătate de milion de combatanți, pierderile omenești fiind aproape egale de ambele părți.

Bătălia, ce nu a durat decât cinci zile, ar fi putut avea un alt rezultat, dacă armata britanică și-ar fi retras suportul, lucru ce se dorise, cu o zi înainte de debutul luptelor, dar care nu s-a realizat, cele șase brigăzi britanice rămânând alături de francezi.

Această sângeroasă bătălie a fost doar începutul unei lungi perioade de bătălii date la frontieră, în tranșee.

Odată cu semnarea tratatului de pace de la 11 noiembrie 1918, între Imperiul German și puterile Antantei, bătălia se încheie, Germania recunoscându-se învinsă.

Sursă imagine principală: timpul.md


Citește și alte articole despre istorie
○ WW2: programul de eutanasiere nazist este stopat, la doi ani de la instaurarea lui