Bazilica Sfântul Petru din Roma: scurtă istoriei a monumentalei clădiri

Bazilica Sfântul Petru din Roma: scurtă istoriei a monumentalei clădiri

Construită pe parcursul a 120 de ani, timp în care au fost schimbați mai bine de 20 de papi, Bazilica Sf. Petru din Vatican este una dintre cele mai mari biserici din lume. Înaltă de 136 de metri, cu o lungime de 220 de metri şi cu o suprafață ce depășește 2.5 hectare, această monumentală clădire nu este doar un important centru religios, ci şi un centru cultural şi turistic.

Aproape patru milioane de oameni au vizitat în precedentul an Vaticanul, aproape un sfert dintre aceştia dorindu-şi doar să călătorească, scopul vizitei lor nefiind unul religios. Bazilica Sfântul Petru există încă din anul 1626, iar pentru a se ajunge la forma sa actuală a fost nevoie de mai bine de un secol.

Gravură medievală a vechii bazilici.
Gravură medievală a vechii bazilici. Sursă foto: wikipedia.org

Pe locul unde în prezent există Bazilica Sfântul Petru se găsea o altă biserică de o importanță semnificativă, ce a fost însă demolată în anul 1506, pentru a fi construită actuala structură. Conform scrierilor religioase, fosta clădire se găsea pe altarul construit de credincioși, chiar în locul unde Petru ar fi fost îngropat. Deşi era vorba de secolul al IV-lea, fosta bazilică a luat naştere în doar unsprezece ani, între anii 318 şi 329, iar mărimile sale erau îndeajuns de apropiate de cele ale actualei biserici.

Tot istoria ne spune şi că biserica a fost reconstruită între anii 1448-1455, arhitecții folosindu-se de materiale extrase din Colosseum, dărâmat parțial la ordinul papei Nicolae al V-lea, tocmai pentru reconstruirea bisericii, distruse de incendii şi cutremure, înainte de investirea sa. Bazilica Sfântul Petru face parte din patrimoniul mondial UNESCO din anul 1984.

Sursă imagine principală: wikipedia.org


Citește și alte articole despre turism
○ Orașul Viena, vizitat în primele nouă luni ale anului 2017 de patru milioane de străini


Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *