Biblioteca din Alexandria: o impresionantă construcție antică

Biblioteca din Alexandria: o impresionantă construcție antică

Alexandria, unul dintre cele mai importante şi mai mari oraşe antice, a fost fondat în anul 332 înaintea erei noastre, după cucerirea Egiptului de către Alexandru cel Mare, rege al Macedoniei. La mai puțin de un deceniu distanță, conducătorul se stinge din viață, iar Ptolemeu Lagos, unul dintre locotenenții lui, şi totodată un important istoric şi militar, preia puterea şi devine faraon al Egiptului. Strălucitul general a reuşit în timpul celor 22 de ani de domnie să transforme Egiptul în cel mai mare stat din lumea elenistică. După ce a tranșat confruntările cu inamicii săi, Ptolemeu a avut întâlniri regulate cu Demetrios din Phaleron, regele grec aflat în exil în Alexandria.

În urma discuțiilor dintre cei doi, Ptolemeu decide să fie construită o bibliotecă de mărimi colosale, ce urma să conțină lucrările celor mai mari scriitori ai antichității. Înainte de construirea bibliotecii din Alexandria, instituțiile de acest gen din Egipt, Siria, Asia Mică sau Grecia erau de natură regională şi principala preocupare a acestora era conservarea tradițiilor şi a moștenirii. Odată cu construirea Bibliotecii universale din Alexandria, viziunea grecilor asupra lumii s-a schimbat semnificativ.

Biblioteca din Alexandria: o impresionantă construcție antică

De-a lungul următoarelor secole, Biblioteca din Alexandria şi-a căpătat renumele de cea mai importantă bibliotecă din lumea antică. Foarte mulți dintre oamenii de ştiință şi filozofii acelor vremuri au început să colaboreze, pentru prima oară legăturile dintre marii gânditori începând să fie concrete. În foarte scurt timp, rafturile bibliotecii au fost umplute cu mai bine de jumătate de milion de cărți. Toți conducătorii dinastiei Ptolemeică au pus un foarte mare accent pe dezvoltarea culturii grecești, iar în cele aproape trei secole de domnie au luat măsurile necesare pentru ca niciun artefact să nu se piardă.

Cu toate acestea, într-una dintre cele mai mari tragedii ale lumii academice, biblioteca a fost distrusă, iar în prezent cercetătorii sunt departe de a se pune de acord asupra perioadei în care s-a întâmplat acest lucru. Cea mai plauzibilă variantă rămâne cea a unui incendiu, ce s-ar fi produs în urmă cu aproape 2000 de ani.

În anul 2000, în Alexandria a fost inaugurata noua bibliotecă, ce se doreşte a readuce la viață spiritul legendarei clădiri devenită o ruină. Aceasta nu este o simplă clădire în care sunt adăpostite sute de mii de cărți, ci este un complex format din mai multe instituții ce promovează cultura. Mai bine de şapte dintre cele mai importante instituții de pe teritoriul oraşului se află în imediata apropiere a bibliotecii, sau sunt găzduite chiar de bibliotecă.

Sursă foto: i0.wp.com

Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *