Ziua de vineri, 7 iulie, a marcat debutul Festivalului Medieval al Cetății Oradea, sărbătoare desfășurată anual în Cetatea din Oradea, și care, în acest an, se va derula pe parcursul următoarelor trei zile, în intervalul 7-10 iulie.

Tocmai din acest motiv, alegem Bihorul ca fiind cea mai potrivită destinație pentru acest sfârșit de săptămână. Dar nu vom vorbi doar despre Oradea, despre locurile de poveste ce pot fi vizitate în municipiul de reședinţă al județului Bihor, ci și despre celelalte orașe ori sate bihorene, adevărate comori, dacă vine vorba de posibilitățile de atragere a turiștilor.

Varietatea de atracţii turistice, istoria județului, arhitectura, dar și modul în care turiștii sunt trataţi în aceste locuri, situează Bihorul pe un loc fruntaș într-un top al celor mai frecventate locuri de către străini.

Dar, vorbind mai concret, ce atracţii turistice putem vizita într-un weekend în județul Bihor?

Vom pleca chiar din Oradea, acolo unde, după cum vă spuneam, în acest sfârșit de săptămână se derulează Festivalul Medieval al Cetății Oradea, ocazia ideala pentru o scurtă vizită, pe parcursul celor trei zile de festival urmând să existe o serie de manifestări unice, pe care probabil nu veţi mai avea ocazia să le vedeţi.

Dar nu doar Cetatea, veche de mai bine de 500 de ani, unul dintre monumentele arhitectonice ce se găsesc pe teritoriul României poate fi vizitată în municipiul Oradea, ci și Palatul Episcopiei Greco-catolice, ori Palatul Vulturul Negru.

De asemenea, Biserica cu Lună, a treia cea mai veche catedrală catolică construită în ţara noastră, se găsește în Oradea, și este una dintre numeroasele biserici ce pot fi văzute aici.

În fapt, Oradea, alături de Cluj, sunt reședinţele de judeţ cu cele mai multe catedrale, șapte la număr. Toate dintre cele șapte catedrale din Oradea sunt construite înainte de anul 1900, iar arhitectura acestor clădiri te lasă fără cuvinte.

– Băile Felix

La mai puţin de 10 kilometri de Oradea descoperim una dintre cele mai îndrăgite stațiuni balneoclimaterice din România, un punct de reper important pentru județul Bihor, un loc cunoscut de aproape orice român, dar și un loc ce ar putea atrage foarte mulți turiști, dat fiind numărul mare de hoteluri ce împânzesc locul.

Băile Felix.
Sursă foto.

Cu toate acestea, există în continuare lipsuri, iar comunitatea locală ar putea acorda mai multă atenție acestui loc, existând posibilităţi reale de îmbunătățire a stațiunii.

– Beiuș

Orașul, unul dintre cele patru municipii din județul Bihor, atestat documentar încă din anul 1263, este un loc istoric în care putem găsi monumente din cel de-al Doilea Război Mondial dar și foarte multe biserici ce apar pe lista monumentelor istorice vechi de mai bine de 150 ani.

Ansamblul urban „Piața Samuil Vulcan” figurează, de asemenea, pe lista monumentelor istorice de pe teritoriul municipiului Beiuș. La fel ca și Băile Felix, și Ţara Beiușului ar fi putut fi promovată într-un mod cu totul și cu totul diferit, clădiri de o importanţă extremă, precum Casina Română, fiind în prezent mai degrabă loc de parcare.

– Chișcău

Satul Chișcău din comuna Pietroasa este locul în care este situată celebra „Peștera Urșilor”, un loc ce poate fi cu greu descris în cuvinte, dar care, din nefericire, nu este foarte mediatizat, mizeria predominând în zonele din jurul acestui loc.

Peștera urșilor, Chișcău.
Sursă foto

Vorbim de unul dintre principalele atracţii din Munţii Apuseni. Peștera, aflată la o altitudine de 482 de metri, are o lungime de aproape 1500 metri.

– Dobrești

Un adevărat rai pe pământ. Comuna, cu o populaţie de peste cinci mii de locuitori, este un loc ce trebuie vizitat de cel puţin alţi cinci mii de turiști, lunar. Asta, în special pentru lacul Vida, un lac de acumulare artificial, înalt de 10 metri și ce măsoară 70 metri în lungime.

Dar nu numai lacul este un punct de atracţie pentru turiști. Peșterile nemarcate, peste 100 la număr, sunt adevărate comori pentru cei ce își doresc o drumeţie de neuitat. Multe alte clădiri, ori zone pline de istorie merită vizitate în acest minunat judeţ.

Printre acestea, enumerăm doar câteva: Cetăţile Ponorului, Parcul Natural Apuseni, Palatul Moskovits ori Cascada Vârciorog.


Citește și alte articole din campania #călătorimcunoaștem
○ De ce să vizităm Mehedinţi?