Avântul impresionant de care se bucură criptomonedele precum Bitcoin, în ultima perioadă, aduce și multe critici, cu precădere din partea reprezentanților marilor instituții financiare.

De curând, Daniel Dăianu, unul dintre membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, a avut o intervenție publică la adresa Bitcoin și tehnologiei blockchain: “Pot spune chiar că Bitcoin nici măcar nu este o criptomonedă. Adesea nu se separă blockchain-ul de Bitcoin. Blockchain este o tehnologie utilă pentru bănci și pentru marile conglomerate, ce poate aduce securitate în mai multe domenii. Bitcoin utilizează o tehnologie blockchain, dar nu aduce siguranță, neapărat. Băncile comerciale sunt cu un pas înainte în ceea ce privește utilizarea tehnologiei blockchain.”

În ciuda poziției pe care o deține, acesta pare să nu înțeleagă istoria și principiile tehnologiei blockchain. Bitcoin a luat naștere pe data de 31 octombrie 2008 și odata cu el și tehnologia care stă la baza sa, denumită ulterior blockchain. De altfel, în documentul de prezentare al proiectului Bitcoin, tehnologia nu purta o denumire oficială. Denumirea “blockchain” i-a fost atribuită de către presa de specialitate, pentru a se putea face mai ușor referire la tehnologia care statea la baza Bitcoin. De ce a primit acest nume? Datorită arhitecturii acesteia. Ea reprezintă, în esență, un registru digital dispus sub forma unei înlanțuiri de subdiviziuni, denumite blocuri. În aceste blocuri sunt depozitate toate informațiile referitoare la tranzacțiile desfășurate în rețea. Această dispunere a rețelei oferă un grad de securitate superior oricărei alte tehnologii de transmitere de informații existente la ora actuală.

O încercare de separare a tehnologiei blockchain de către prima criptomonedă, Bitcoin, nu doar că ar fi o gravă eroare tehnică, dar și o inadvertență istorică. Separarea tehnologiei blockchain de către Bitcoin sau afirmarea faptului că Bitcoin nu este o criptomonedă, sunt incercări de discreditare a criptomonedelor lipsite de fundament. Nu pot fi separate două concepte simbiotice, doua lucruri care au luat naștere ca o consecință firească a fiecăruia.

Este interesant faptul că declarații similare au avut și alți înalți oficiali în domeniu. Jamie Dimon, CEO-ul uneia dintre cele mai mari băncii de investiții din lume, JP Morgan Chase, a declarat în urmă cu 3 luni că “Bitcoin este o fraudă”. Și mai interesant este faptul că la câteva zile de la această declarație, banca de investiții a fost implicată într-un scandal mediatic, Jamie Dimon fiind acuzat de manipularea pieței, deoarece compania a achiziționat Bitcoin în valoare de milioane de dolari, la scurt timp după ce prețul Bitcoin a scăzut ca urmare a declarației lui Dimon. Compania a negat totuși că ar fi apelat la o astfel de practică, spunând că ordinele ar fi fost plasate în numele unor clienți ai bancii.

Și în acest context se impune următoarea întrebare: Chiar se află în necunoștință de cauză aceste persoane cu calificare în domeniul financiar și la curent cu noile tehnologii din această sferă, inclusiv cu tehnologia blockchain? Sau acest tip de declarații le servește unui anumit scop?

Tot mai multe Banci Naționale par a fi pe cale de a-și crea propriile așa-zise criptomonede, dar cu o tehnologie blockchain mult alterată și îndepartată de idealurile lui Satoshi Nakamoto, creatorul acestei tehnologii. Prima care va face pași în această direcție pare a fi Banca Naționala a Rusiei, care și-a facut publice intențiile de a crea “criptorubla”, prin vocea ministrului rus al comunicatiilor, Nikolay Nikiforov. Însă în cazul de față, tehnologia blockchain este utlizată pentru a crea o monedă centralizată și controlată exclusiv de către stat, pe când, în cazul criptomonedelor, tehnologia servește descentralizării și oferă controlul total al rețelei și al datelor personale exponenților rețelei, nu unei entități centrale.

De fapt, ce încearcă domnul Dăianu să facă prin astfel de declarații este doar o pregătire a terenului pentru o viitoare luptă totală împotriva criptomonedelor, cauzată tocmai de acest caracter descentralizat al criptomonedelor, care slăbește puterile Băncii Naționala a României, o pregătire pentru erijarea în rolul de “adevărate” criptomonede a monedelor naționale centralizate, care vor utiliza tehnologia blockchain ca suport. Iar aceasta s-ar putea să fie o justificare suficientă pentru scoaterea criptomonedelor în afara legii, în viitor.

Această thenologie este într-adevăr extrem de utilă marilor conglomerate și băncilor, însă ar fi o îndrăzneală fără margini să credem că ea a fost concepută cu acest scop. Tehnologia blockchain servește criptomonedelor și a fost creată exclusiv pentru această cauză.

Sursă imagine principală: bitcoin.com


Citește și alte articole din seria #criptocon
○ Bitcoin, aproape de adopția în masă
○ Creștere record pentru job-urile din domeniul criptomonedelor