Alzheimer, afecțiunea degenerativă morbidă, reprezintă una dintre cele mai mari provocări la adresa sănătății, fiind una dintre afecțiunile cu care se confruntă marea majoritate a ultimelor generații.

Stresul cotidian, dezechilibrele hormonale, accidentele sau alimentația nesănătoasă conduc, tot mai adesea, la instalarea simptomelor acestei crunte afecțiuni, încă de la vârsta de 45 de ani.

De cele mai multe ori boala nu prezintă semne clinice în primii ani de la instalare, fiind nevoie de o perioadă ceva mai lungă de timp până la apariția primelor simptome, care, de asemenea, nu vor fi îndeajuns de grave, încât să alarmeze pacientul sau familia acestuia.

Abia la apariția primelor simptome grave pacientul se prezintă la camera de gardă, însă șansele acestuia la o viață normală sunt deja minime. Sunt foarte puține cazurile celor ce se prezintă la medic încă de la primele semne de boală, într-un stadiu incipient.

Doar 8% dintre pacienți ajung la doctor când boala este la început, speranța de viață a acestora crescând considerabil. Un fizician croat, Sanja Golubic, profesor la Facultatea de Ştiințe a Universității din Zagreb a dezvăluit că a găsit un biomarker neinvaziv ce poate depisa boala Alzheimer încă dinainte de apariția primelor simptome.

Sanja Golubic.
Sanja Golubic. Sursă foto: vijesti.hr

Cu ajutorul magnometrelor, Golubic a analizat activitatea creierului la transmiterea anumitor unde sonore, pentru a descoperi diferențele de procesare între un creier sănătos şi unul ce prezenta simptome de Alzheimer.

Dacă testele clinice vor confirma spusele croatului, putem vorbi de una dintre cele mai importante descoperiri ale ultimilor ani, ce ar permite medicilor să depisteze boala Alzheimer, încă dinainte de a apărea primele simptome, fără a supune la radiații pacientul.

Sursă imagine principală: paginadenutritie.ro


Citește și alte articole despre medicină
○ Revoluția anesteziei cu eter, pornită de Harvey Williams Cushing