Progeria sau sindromul Hutchinson-Gilford progeria este una dintre cele mai rare afecțiuni genetice, caracteristicile principale fiind cele ale îmbătrânirii premature. Boala apare exclusiv la copii nou-născuți, şi se manifestă în special dupa primul an de viață. Progeria este cauzată de o mutație a laminei A, apărută în principal din cauza unei alte mutații, la nivelul genei LMNA. Deficitul proteinei laminare A face ca nucleul celular să fie instabil. Această instabilitate celulară pare să ducă la procesul de îmbătrânire prematură.

Aspectul copilului care suferă de acest sindrom va fi unul normal, până la vârsta de 9 luni, atunci când va începe să se confrunte cu întârzieri de creștere, ce se vor agrava în următoarele 15 luni. Astfel, aspectul corporal al copilului va fi unul anormal, statura şi greutatea fiindu-i mult reduse, într-o comparație cu un copil sănătos. Aspectul facial va fi de asemenea distinctiv, caracterizat printr-o figură disproporționat de mică, în raport cu capul. Ochii vor fi proeminenți, maxilarul subdezvoltat, dinții vor fi aglomerați în gingie iar nasul va fi cu mult mai mic decât în mod normal.

Boala Progeria: îmbătrânirea prematură
Sam Berns.

Înainte de împlinirea vârstei de doi ani, părul scalpului, genele şi sprâncenele copilului vor cădea, afecțiune dermatologică ce poartă numele de alopecie şi este asociată acestui sindrom. Cu toate acestea, cele mai grave caracteristici ale afecțiunii sunt bolile cardiovasculare asociate, ateroscleroza generalizată, rigiditatea articulară şi pierderea țesutului adipos subcutanat. De altfel, copiii cu progeria mor din cauza unei boli de inimă, înainte de împlinirea vârstei de 16 ani.

Ca și în cazul oricărei persoane care suferă de afecțiuni cardiace, evenimentele comune în progresul bolii cardiace pot include tensiune, accidente vasculare cerebrale, angină, inimă mărită și insuficiență cardiacă, condiții asociate îmbătrânirii. O afecțiune care în mod normal apare după vârsta de 60 de ani, in cazul celor care suferă de sindromul Hutchinson-Gilford va apărea înainte de 20 de ani. Cu toate acestea, o serie de afecțiuni asociate îmbătrânirii, precum cataracta, cancerul sau osteoartrita nu apar la copilul cu progeria.

Nu există un tratament curativ pentru această gravă afecțiune genetică. Singurul tratament este cel al afecțiunilor asociate, pentru a se prelungi viața. Cu toate acestea, chiar şi dacă se recurge la tratamente ale afecțiunilor cardiace, mai bine de 90% dintre cei depistați cu progeria se sting din viață din cauza unei afecțiuni cardiace.

Sursă foto: trbimg.com


Citește și alte articole despre medicină
Boala Alzheimer: depistată înainte de instalarea simptomelor