Bucătăria tunisiană este una dintre cele mai complexe, având multiple influențe din culturi culinare de pe aproape întreg globul. În Tunisia este destul de probabil să găsim meniuri ce includ preparate ce provin din Spania, Italia ori Arabia Saudită.

Deși vorbim de o influență destul de clară venită din partea altor popoare, Tunisia și-a păstrat tradițiile, alături de felurile de mâncare autentice.

Bucătăria tunisiană este pur și simplu uluitoare, aromele ingredientelor completându-se perfect. Cel mai comun preparat tunisian este harissa, o pastă iute pe care oamenii locului o folosesc adesea pe post de dressing în salate.

Harissa, cel mai comun preparat tunisian.
Harissa, cel mai comun preparat tunisian. Sursă foto: bbcgoodfood.com

Există două modalități de preparare a pastei, tunisienii mergând pe varianta ce păstrează mai bine iuțeala ardeilor. Ardeiul este lăsat câteva zile la uscat, apoi este spălat, ori lăsat peste noapte într-un bol cu apă, pentru ca apoi să fie uscat de apă și trecut printr-o mașină de tocat.

Împreună cu acesta se mai trec prin mașina de tocat și usturoi, coriandru sau șofran, în funcție de preferințe putând fi adăugate și alte mirodenii.

Harissa este folosit în Tunisia ca substituent al piperului, existând feluri de mâncare ce au la bază acest preparat. Fricasse este o altă specialitate a zonei, un aluat de gogoașă prăjită în ulei, ce are la interior cartofi, ton, capere și măsline, iar la exterior, evident, harissa.

O altă gustare rapidă și extrem de ușor de gătit este și brika, un aluat în care este spart un ou, cufundat în ulei vreme de 3-5 minute și servit alături de harissa și de o baghetă caldă.

Couscous, felul de mâncare preluat de europeni, provine tot din Tunisia, fiind preparat adesea cu carne de pui în compoziție, dar existând pe teritoriul Tunisiei și regiuni în care se prepară cu carne de cămilă.

Tunisienii au dus bucătăria la nivel de artă, iar îmbinările și modul de preparare al ingredientelor transformă mâncărurile tunisiene în adevărate comori culinare.


Citește și alte articole despre bucătărie
○ Ossobuco, unul dintre deliciile bucătăriei milaneze