La începutul secolului al XVIII-lea, în anul 1714, dinastia de origine germană Hanovra preia tronul Marii Britanii, după moartea monarhului Anna, cea care a condus Regatul vreme de doisprezece ani, alături de Casa Stuart. George I a fost primul dintre membrii dinastiei care a preluat atribuțiile regelui, păstrându-şi scaunul regal vreme de treisprezece ani, până la deces. După domnia lui George I, pe tron avea să urce fiul său, George al II-lea, pe atunci în vârstă de 44 de ani. Domnia acestuia avea să dureze mai bine de trei decenii, până în 1760.

Cu toate acestea, lunga sa domnie este departe de a atinge recordul succesorului său, George al III-lea, unicul rege al dinastiei de până atunci care nu vizitase Hanovra, şi care era de origine britanică. Timp de 60 de ani a condus acesta Regatul Unit, perioadă în care armata britanică a desfăşurat campaniile din timpul războiului de şapte ani. În timpul domniei acestuia, Napoleon a fost înfrânt pentru a doua oară, de această dată definitiv. După alte domnii, ale lui George al IV-lea şi a lui William al IV-lea, ce au durat cumulat șaptesprezece ani, pe tron urcă Victoria, prima femeie a dinastiei ajunsă regină.

Alexandrina Victoria s-a născut la data de 24 mai 1819, în Londra, părinții acestuia fiind Eduard, ducele de Kent şi Victoria de Saxa-Coburg-Saalfeld. Tatăl acesteia era unul dintre fii lui William al III-lea, iar moartea sa, dar şi a tuturor fraților săi i-a lăsat calea liberă către tron fiicei sale. Eduard s-a stins din viață chiar în anul ce a urmat nașterii fiicei sale, astfel că de educația viitoarei regine s-a ocupat doar mama sa. În scrierile pe care aceasta le-a lăsat, copilăria şi-o descria ca pe o perioadă foarte tristă din viață, pe care își doreşte să o dea uitări.

Nunta dintre Victoria bunica Europei si Albert.
Nunta dintre Victoria şi Albert. Sursă foto: Wikipedia

În anul 1837, cel în care a împlinit vârsta de 18 ani, Alexandrina Victoria a devenit regină. Trei ani mai târziu se mărită cu verișorul său, principele Albert de Coburg Gotha, cel care a ghidat-o pe aceasta pe parcursul domniei şi a ajutat-o să își regăsească fericirea. Victoria a fost supranumită “bunica Europei” datorită faptului că o mare parte din Europa a fost condusă de către urmașii săi, regina având nouă fii şi alți treizecişicinci de nepoți. În anii săi de domnie, Victoria a sprijinit politica servatorilor şi a fost o conducătoare slăvită.

Tot în perioada aceea, Regatul Unit a cunoscut un adevărat progres economic, industria oferind stabilitate unui stat care nu cu puțin timp în urmă se baza doar pe agricultură. Pe perioada de 63 de ani a domniei sale, societatea engleză s-a format, în adevăratul sens al cuvântului.

Sursă foto: Wikipedia


Citește și alte articole asemănătoare
Horatio Nelson: amiralul care avea curajul să își înfrunte adversarii în orice circumstanțe