Moulin Rouge şi cabaretul în Europa

Moulin Rouge şi cabaretul în Europa

Evenimentele de divertisment desfășurate în locații special amenajate, precum restaurante sau cluburi de noapte, în interiorul cărora este amplasată o scenă pentru spectacol şi mese pentu audiență, poartă denumirea de cabaret. Termenul de cabaretul apare încă din secolul al XVII-lea, în Franța, însă cu o altă însemnătate față de definiția finală a cuvântului, dată abia în anul 1912.

Tot în secolul al XVII-lea au apărut şi primele spectacole de divertisment, însă nu spectacole de cabaret, în adevăratul sens al cuvântului. Erau mai degrabă întâlniri ale unor muzicieni ce compuneau şi exersau în localuri.

Acest gen de divertisment a fost întrerupt în secolul următor, motivul fiind acela că cei prezenți compuneau piese ce jignea guvernul regal.

În anul 1881 apare primul cabaret, Le Chat Noir, în Montmartre, un loc vechi ce aparține de capitala Paris. Avea să fie debutul cabaretului, dar şi debutul unei noi afaceri ce avea să devină populară pe întreg globul. În următorii 20 de ani apar mai bine de 100 de cafenele, doar în Paris.

Spectacol de cabaret in Franta.
Sursă foto: kulturkompasset.com

Aproape în jumătate dintre acestea se putea asculta muzică şi existau seri de divertisment, la care erau prezenți muzicieni şi pictori cunoscuți. În acel moment cabaretul nu luase o amploare foarte mare, doar olandezii copiind modelul francez.

Abia după anul 1889, în timpul Belle Epoque, odată cu apariția celebrului local Moulin Rouge, cabaretul începe să se extindă în Germania şi Polonia, iar mai apoi în America, Suedia şi Marea Britanie. Moulin Rouge, locul în care s-a scris istoria pasiunilor ascunse ale ultimului secol în Franța, continuă să existe şi în prezent.

Mai mult decât atât, numărul spectatorilor prezenți anual aici depăşeşte jumătate de milion, jumătate dintre aceştia provenind din afara Franței.

Printre personalitățile ce s-au aflat în prim-plan pe scena de la Moulin Rouge se numără Jeanne Florentine Bourgeois, Edith Piaf, Mikhail Baryshnikov, Frank Sinatra, Ray Charles, Charles Trenet, Elton John sau Ella Fitzgerald.

Sursă imagine principală: parisjourney.com

Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *