Ştiința are răspunsul la toate întrebările, inclusiv la una dintre dilemele iubitorilor de animale: este câinele mai inteligent decât pisica? Echipe de cercetători şi de medici neurologi din șase țări au studiat cortexul cerebral al celor două mamifere, venind într-un final cu răspunsul mult aşteptat.

În urma unor studii amănunțite, desfășurate pe un număr de peste 50 de specii a reieșit faptul că pisica are în jur de 250 milioane de neuroni, doar jumătate din numărul de neuroni pe care îi are un câine (aproximativ 500 de milioane). Acest lucru ar putea însemna faptul că cel mai bun prieten al omului, câinele, este animalul mai inteligent.

Descoperirea, acceptată de către oamenii de ştiință, urmează să fie publicată în jurnalul medical Frontiers in Neuroanatomy. Studiile efectuate de către cercetători au scos la iveală şi faptul că animalele cu un creier mai mare din punct de vedere anatomic au şi un număr mai mare de neuroni decât animalele cu un creier mai mic, cu câteva excepții. Această supoziție a fost îndelung criticată, inteligența nefiind neapărat asociată cu mărimea creierului, tocmai din cauza excepțiilor.

Cel mai mare număr de neuroni îl are omul, în jur de 16 miliarde de neuroni, urmat de cimpanzeu, care are în jur de 10-12 miliarde. Pisica are un număr de neuroni la fel de mare ca şi cel al unui urs, iar câinele are un număr de neuroni comparabil cu cel al leului sau al ratonului.


Citește și alte articole despre animale
○ Border Collie: de ce să alegem această rasă canină?