Afluent demarează o nouă campanie din domeniul turismului! În zilele de miercuri şi joi ale fiecărei săptămâni, până la sfârșitul lunii mai, vor fi postate două articole de recomandare pentru cei pasionați de vacanțe în Europa. Vom pleca din Austria (oraşele Viena şi Innsbruck) şi vom ajunge, la final de campanie, în Ungaria (oraşele Budapesta şi Balatonfured). Vom încerca să abordăm principalele atracții turistice din cele mai vizitate regiuni europene şi vom oferi o viziune de ansamblu asupra zonelor.

Vom vorbi despre modul în care puteți ajunge în acele locuri, despre care este bugetul minim de care aveți nevoie şi despre orice alte aspecte ce vă pot face să luați o hotărâre, în momentul în care vă plănuiți vacanța. Vom vorbi şi despre gastronomia zonei, arhitectura, dar şi despre personalitățile provenite din acele oraşe şi impactul pe care aceştia îl au în dezvoltarea social-economică a zonei. În eventualitatea în care proiectul va primi finanțare din partea unei agenții de turism, cititorii Afluent vor primi reduceri la pachetele de vacanță din regiunile abordate pe pagină.

Austria este dintre țările pe care aș putea să o recomand absolut oricui, indiferent de ceea ce acel om caută sau de care îi sunt pasiunile. Modul în care acest stat s-a dezvoltat în ultimele trei decenii este absolut inimaginabil. Autoritățile au înțeles perfect care sunt nevoile cetățenilor şi ce investiții sunt necesare pentru dezvoltarea zonelor cu potențial turistic. Au fost create pârtii de schi unice în Europa, au fost investiți bani în infrastructură şi au fost întărite legăturile cu statele vecine, capabile să investească sume majore în Austria. Deşi am putea scrise mai bine de zece articole despre zonele cu potențial turistic de aici, ne vom păstra targetul propus şi vom aborda doar două oraşe: capitala Viena şi Innsbruck, un oraș legendar în istoria sporturilor de iarnă.

Campania "Turist în Europa": Viena, Austria

Votat vreme de trei ani ca fiind cel mai frumos oraș din Europa, Viena abundă de atracții turistice şi este unul dintre cele mai bine întreținute oraşe de pe întreg mapamondul. În opinia multora, Viena este cel mai curat oraș european, iar oamenii de aici sunt printre cei mai civilizați şi respectuoși. Viena are caracteristicile capitalelor importante, precum Paris sau Londra, însă este cu mult mai ușor de vizitat. Arhitectura clădirilor este una unică în Europa, stilul modern îmbinându-se perfect cu cel gotic sau renascentist.

Foarte multe dintre clădirile pentru care Viena este atât de celebru se regăsesc în zona de centru a oraşului, astfel că într-un timp foarte scurt putem vedea mai multe atracții turistice, fără a scoate foarte mulți bani din buzunar. Din punctul meu de vedere, deşi Palatul Schönbrunn este atracția principală din Viena, Catedrala Sfântul Ştefan este o clădire unicat în Europa. Devenit simbol al libertății capitalei Austriei, lăcașul de cult a rezistat războaielor şi continuă să fie vizitat anual de zeci de mii de persoane, la aproape un mileniu de la construirea sa. Catedrala poate fi vizitată oricând în timpul săptămânii, iar prețul de intrare este de doar 4 euro, pentru adulți.

Palatul Schönbrunn
Palatul Schönbrunn. Sursă foto: turismistoric.ro

O sumedenie de palate de mărime considerabile pot fi văzute în Viena. Palatul Schönbrunn, locul în care se retrăgea pe timpul verii familia imperială, este una dintre cele mai importante clădiri, descriind perfect locul şi istoria zonei. Palatul Imperial Hofburg este o altă construcție absolut unică, un complex ce se întinde pe mai bine de 200.000 de metri pătrați. La fel ca marea majoritate a clădirilor din Viena, şi Palatul Hofburg poate fi vizitat, iar costul pentru accesul în clădire este de 10 euro.

Muzeul de Istorie al Artei şi Muzeul Albertina sunt alte două construcții absolut fabuloase, adăpostind împreună peste 50.000 de opere grafice şi sute de sculpturi din Orientul Apropiat, Grecia sau Roma Antică. Tot 10 euro sunteți nevoiți să scoateți din buzunar şi pentru accesul în una dintre aceste două clădiri. O experiență fabuloasă pentru orice vizitator pasionat de muzica clasică ar fi o seară la Opera din Viena, acolo unde își ține reprezentațiile Orchestra Filarmonică din Viena.

Wolfgang Amadeus Mozart, celebrul compozitor austriac şi-a petrecut trei ani din viață într-un apartament din Viena, devenit între timp muzeu, la foarte mare căutare printre turiști. Localizat pe strada Domgasse, apartamentul, cu o suprafață de peste 120 de metri pătrați, poate fi vizitat în orice zi din săptămână, costul biletului de intrare fiind de 10 euro.

arhitectura-din-viena

Dacă este să vorbim despre transportul în comun din Viena, trebuie precizat că austriecii au cele mai bune condiții de transport din Europa. Cu prețuri modice putem ajunge dintr-un colț în celălalt al capitalei Austriei, într-un timp relativ scurt. Vizitatorii au varianta achiziționării unei cartele de călătorie valabilă pe toate mijloacele de comun din Viena (metrou, tramvai şi autobuz), pe o zi, două zile sau chiar o săptămână. Ca să vă faceți o idee despre prețuri, o cartelă săptămânală costă doar 17 euro (în jur de 80 de lei). Biletul de avion dus-întors către Viena vă va scoate din buzunar puțin peste 100 de euro (în jur de 500 de lei).

Ajungem, într-un final, şi la modalitățile de cazare şi costurile finale, pentru un sejur de şapte zile. Cazarea la un hotel de patru stele din centrul oraşului Viena costă aproximativ 450 de euro, într-o cameră single standard, cu mic dejun inclus în preț. Prețurile la pensiunile din zona de centru sunt de aproximativ 300 de euro, însă condițiile sunt ceva mai modeste. Așadar, transportul şi cazarea până în Viena vă vor scoate din buzunar aproximativ 550 de euro (2500 de lei). La această sumă se adaugă aproximativ 80 de euro (costuri aferente vizitelor la muzee şi transportului în comun). O masă la un restaurant nu foarte pretențios costă în jur de 12 euro (55 de lei).

Pentru cei cu un buget ceva mai modest, trebuie spus că există şi variante mai ieftine de vizitare a Vienei. În primul rând, costurile cu transportul ar fi micșorate dacă am alege să plecăm cu maşina personală, şi nu cu avionul. Trebuie ca aceasta să consume sub 5.5 litri, pentru a scoate un cost de doar 270 de lei, cu plecare din Bucureşti. Dacă, însă, provenim dintr-un oraș vestic (Timișoara, Oradea, Severin, etc.), costurile se reduc cu 100-120 de lei. Este obligatoriu să căutați o cazare la un hotel situat în apropiere de metrou sau autobuz, dar şi ca acel hotel să ofere parcarea gratuită.

De regulă, cazarea la un hotel nu va costa mai mult de 50 de euro pe noapte. Existe foarte multe locații ce pot fi vizitate şi fără să scoateți bani din buzunar, iar clădirile la care se percepe taxă la intrare pot fi văzute şi fotografiate din exterior. Dacă totuşi vă doriți să le vedeți şi din interior, trebuie ca bugetul minim pentru sejur (3 zile) să fie de aproximativ 1500-2000 de lei.