Data de 31 octombrie marchează nouă ani de la nașterea primei criptomonede. În urmă cu exact nouă ani, cineva pe nume Satoshi Nakamoto publica pentru prima dată un document de 9 pagini în care era prezentat un “sistem de cash electronic lipsit de intermediari”, după cum îl definea însuși Nakamoto în respectivul document. Acest proiect purta numele de Bitcoin.

Ceea ce a pornit ca o simplă idee publicată în primă fază într-un cerc restrâns de programatori specializați în criptografie, menită însă să revoluționeze sistemul monetar actual, a ajuns să devină un adevărat fenomen global și să aibă o valoare de piață de peste 100 de miliarde de dolari. Însă prețul unui Bitcoin în anul 2009 nu era de nici măcar un cent.

Kristoffer Koch, un bărbat din Norvegia a cumpărat în acea perioadă 5000 de Bitcoini cu doar 27 de dolari. Acesta a uitat cu timpul de existența lor până în anul 2013, când media a ajuns să ofere criptomonedei o atenție tot mai mare datorită faptului că un Bitcoin valora deja câteva sute de dolari.

Kristoffer Koch.
Kristoffer Koch. Sursă foto: samnebo.com

La verificarea parolei de acces către portofelul virtual în care erau depozitate monedele, acesta a avut surpriza de a vedea că se afla în posesia unei adevărate averi, a povestit Koch in anul 2013. La aproape un deceniu de la crearea sa, Bitcoin a ajuns la un preț de 6000 de dolari, iar cele 5000 de monede deținute de bărbatul norvegian ar valora acum 30.000.000 de dolari.

Până la crearea Bitcoin, comerțul pe internet se baza aproape exclusiv pe instituțiile financiare care serveau drept unici intermediari pentru procesarea plăților online. Criptomoneda permite transferul de valoare prin intermediul internetului, însă fără implicarea unui intermediar într-o tranzacție.

Tehnologia care face posibil acest lucru se numește blockchain și pe lângă transferul direct, permite și transferul foarte rapid, oriunde în lume și cu costuri minime de valoare, capitole la care aceasta depășește cu mult performanțele actualului sistem bancar.

Ce inseamna Blockchain.

Bitcoin simulează procesul de exploatare a metalelor prețioase din natură. În acest sens, generarea de noi Bitcoini se face prin așa-numitul proces de minerit, care presupune utilizarea unor calculatoare speciale menite să rezolve anumite probleme matematice complexe necesare funcționării rețelei Bitcoin.

Datorită arhitecturii speciale a criptomonedei, mineritul este un proces care necesită mult timp și consumă multe resurse, precum energia electrică, iar dificultatea de minerit crește în intensitate în funcție de numărul de monede emise pe piață și de numărul existent de mineri.

De asemenea, similar metalelor prețioase, vor putea exista un număr finit de Bitcoini în circulație, doar 21 de milioane. Acest sistem creează astfel o modalitate de recompensare în funție de efortul depus în slujba rețelei.


Citește și alte articole despre tehnologie
○ GNU Project, proiectul ce a condus la apariția free software