Funcția naturală a ecosistemelor este grav afectată de cantitatea tot mai mare de dioxid de carbon din atmosferă. În acest sens, ultima statistică oferită de către Organizația Națiunilor Unite este menită să îngrijoreze populația, dar şi să informeze cu privire la riscurile la care ne supunem în mod direct, distrugând ecosistemul natural.

ONU a anunțat o creștere procentuală de 50% a cantității de dioxid de carbon din atmosferă, în anul precedent, față de cantitatea de CO2 medie din ultimul deceniu. Această creștere, deşi era previzibilă, nu a fost şi nu ar fi putut fi anunțată, fără acest raport final.

În condițiile în care pădurile sunt în continuare defrișate, numărul automobilelor de pe glob creşte vertiginos iar termocentralele funcționează la foc continuu, cantitatea de CO2 va continua să se mențină la un nivel ridicat.

Concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon (CO2) au atins 403,3 părți per milion (ppm), de la 400,0 în 2015, a declarat Organizația Mondială de Meteorologie a ONU în Buletinul anual privind gazele cu efect de seră.

Această concentrație depășește variabilitatea naturală, dar nu e tocmai o surpriză, existând chiar din anul 2015 un acord semnat de 195 de state, în vederea protejării climei şi a reducerii concentrației de CO2 din atmosferă. Ultima oară când nivelul dioxidului de carbon a ajuns la valoarea de 400 ppm a fost în urmă cu mai bine de 3 milioane de ani.

Efectele creșterii concentrației de CO2 se vor resimți la nivel global, ghețarii urmând să se topească, din cauza temperaturilor, ce vor fi cu 2-3 grade mai ridicate decât în mod normal, această topire a ghețarilor conducând, într-un final, la creșterea nivelului Mării.

Sursă imagine principală: FreediveUK


Citește și alte articole asemănătoare
○ Ziua Mondială a Mediului sau a Ecologiei, la a 45-a ediție